Vogels, insecten, paddenstoelen , planten, zoogdieren en historie op de natuurtafel.
Vogels, insecten, paddenstoelen , planten, zoogdieren en historie op de natuurtafel. Kees Quaadgras

Speeltuin Waterwingebied krijgt informatieve natuurtafel

22 oktober 2020 om 15:26 lokaal Deel je nieuws

In de natuurspeeltuin in het Amersfoortse Waterwingebied is donderdag 22 oktober een natuurtafel geplaatst. Het kleurrijke tafelblad toont dieren en planten uit het gebied, plus enkele historische afbeeldingen. Bij elke foto staan enkele wetenswaardigheden.
Vlinders als de atalanta en het oranjetipje, de eikenprocessierups, roodborst en sperwer en de vos hebben een plek gekregen. Daarnaast insecten, paddenstoelen en knotwilgen. Die laatste vormen de eeuwenoude perceelafscheidingen in het Waterwingebied tussen Liendert en Rustenburg.
Historische afbeeldingen zijn er van boerderij Het Steenen Kruis, de tabaksteelt en een waterput. Tot 2003 werd hier water voor de Amersfoorters opgepompt. Vanwege de verdroging van de grond - toen al - is daarmee gestopt. Het Amersfoortse water komt nu uit Flevoland.
De teksten geven leuke weetjes. Zo staat er bij de eikenboom dat daar wel driehonderd verschillende soorten planten en dieren op groeien. Bij de paddenstoelen staat dat bomen deze zwammen voorzien van suikers terwijl de paddenstoelen op hun beurt mineralen aan de boom geven. De ondergrond van de tafel is een foto van de doorsnede van een boom.
De natuurtafel is een initiatief van de Vereniging Vrienden van het Waterwingebied. De teksten en de meeste foto’s zijn van bestuurslid Kees Quaadgras. Het ontwerp is van Charlot Luiting.
Met de tafel wil de vereniging de aandacht vestigen op de natuur in het algemeen en in het Waterwingebied als natuurpark in het bijzonder. Hier is veel ruimte voor natuurlijke ontwikkelingen. Het bestuur hoopt dat de tafel bij kinderen belangstelling voor de natuur oproept.
De natuurtafel is qua techniek en plaatsing begeleid door de aannemer Sight Landscaping.

Kinderen bekijken de nieuwe natuurtafel.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie