Voorkant brochure 'De samenstand van 2020'
Voorkant brochure 'De samenstand van 2020' Rob Walrecht

Zal, op 21 december, de aarde wéér vergaan?

28 september 2020 om 14:33 Lokaal/Evenementen Deel je nieuws

Nee, natuurlijk niet. Maar er gaat op die dag wel iets bijzonders gebeuren: een samenstand van de twee grootste planeten van het zonnestelsel, Jupiter en Saturnus! Dat betekent dat de twee planeten dan (aan de hemel!) heel dicht bij elkaar komen.

Over dit bijzondere hemelverschijnsel, dat je eens in je leven zult meemaken, is er nu de zeer informatieve brochure 'De samenstand van 2020 en de bewegingen van de planeten' verkrijgbaar.

De nauwste samenstand sinds 1623

Op 21 december 2020 komen Jupiter en Saturnus aan de hemel dus dicht bij elkaar te staan, wat we een samenstand of conjunctie noemen.

Dat is niet heel uniek, het gebeurt eens in de ongeveer 20 jaar, maar deze keer staan ze het dichtst bij elkaar sinds 1623! Ze komen tot 0,1° van elkaar aan de hemel: één vijfde van de diameter van de volle maan!

In vroeger tijden brak er vaak paniek uit als de planeten aan één kant van de aarde stonden… Dat was in 1774 de reden voor Eise Eisinga om in zijn huis in Franeker een fraai planetarium te maken!

Deze brochure vertelt je meer over de bewegingen van de planeten, de geschiedenis van samenstanden, wat er zo leuk en bijzonder is aan conjuncties van planeten (of planeten en bijvoorbeeld de maan); en wat je op 21 december 2020 kunt verwachten.

Het is zeker de moeite waard om te proberen het verschijnsel te zien, de eerstvolgende keer dat ze zó dicht bij elkaar staan is in 2080!

En het beste advies dat de brochure biedt is: ga nu kijken, vóór 21 december, als ze weliswaar verder van elkaar staan maar schitteren aan de avondhemel.

Hoe verkrijg je de brochure?

De brochure kost € 4,95 en is te koop of te bestellen in de boekwinkel, en te bestellen via www.walrecht.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie