Expositie Licht & Ruimte
Expositie Licht & Ruimte Tessa Lankester

Expositie Licht & Ruimte gebaseerd op twee typerende begrippen van Gerrit Rietveld

30 juni 2020 om 20:43 Kunst Deel je nieuws

Van 1 tot en met 26 juli vindt de expositie Licht & Ruimte plaats in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. De foto’s van 16 fotografen spelen met twee uitspraken van architect Gerrit Rietveld “de bouwmassa is de begrenzing van de lege ruimte” en “licht dat nergens een reflectievlak ontmoet, verlicht de ruimte niet”.

 

Curator Diana Bokje heeft een selectie gemaakt van circa 20 foto’s die dit thema uitbeelden. Bewonder de foto’s van fotografen Anne Bos, Wim Brummelman, Inger Israel, Heleen Jonkman, Evelien Kremer, Paul Kruyswijk, Tessa Lankester, Cara Louwman, Ton van de Pal, Rob Renshof, Ben Rijnink, Mark Spoelstra, Joke Vollebregt en Coritha Wijnen.

 

Licht en ruimte

Het werk van Cara Louwman gaat over identiteit en het integreren van culturele verschillen. Uitgebeeld door gebruik van licht en ruimte, de twee begrippen die voor Rietveld centraal stonden. Een gedicht, behorend bij de foto’s, van de hand van Yuen Yee Li is “In het land van altijd niet ben ik geen chinezin en geen hollanderin maar wat een vrijheid niet gevangen te zijn”.

 

Een hoofdrol voor licht

Licht speelt de hoofdrol in de foto’s van Heleen Jonkman. Ze zoekt naar een beeld wat is opgebouwd uit een gering aantal elementen en waarin het licht een vormgevingselement wordt. Rechtstreeks, gefilterd, gereflecteerd. Licht onthult soms iets wat eerder niet zichtbaar was. Of het zorgt voor felle contrasten die de sculpturale vormen van een ruimte zichtbaar maken, soms verrijkt door de toevallige aanwezigheid van een passant.

 

Whiteout 

Tessa Lankester’s werk toont een whiteout, een meteorologisch verschijnsel, dat vooral in poolgebieden en hooggebergten voorkomt. Het is een bijzondere vorm van helderheid die kan worden waargenomen bij een combinatie van een besneeuwde bodem en gedempt zonlicht. Door de sterke maar diffuse reflectie van het zonlicht doet zich een sterke vermindering van contrast voor, waardoor de omgeving gelijkmatig helder lijkt te zijn en de horizon verdwijnt: bodem en lucht gaan in elkaar over. Contouren en schaduwen zijn vrijwel onzichtbaar. 

 

Het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 te Amersfoort, is geopend op donderdag van 12.00 uur tot 21.00 uur en van vrijdag tot en met zondag van 12.00 uur tot 17.00 uur.  De entree bedraagt € 3,50. In verband met de corona-maatregelen moeten bezoekers via de website 033fotostad.com vooraf een tijdslot reserveren.

Expositie Licht & Ruimte
Expositie Licht & Ruimte
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie