james kennedy
james kennedy familie archief

James Kennedy houdt Preek van de Leek

12 februari 2020 om 11:03 Film Deel je nieuws

Preek van de Leek - Amersfoort

Op zondag 23 februari 2020 om 1600 uur houdt historicus Professor James Kennedy (1963) de Preek van de Leek met als thema ‘De toekomst van de vrijheid’.

Kennedy is hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en sinds 2015 decaan van het University College. Kennedy legt zich als historicus toe op de naoorlogse geschiedenis, met de nadruk op de jaren zestig. Religieuze geschiedenis, de cultuur van de politiek, de ontwikkelingsgang wat betreft euthanasie, het universitair onderwijs en goed burgerschap in historische context hebben zijn interesse. Kennedy heeft belangstelling voor hoe een samenleving die zich ‘seculier’ typeert vorm geeft aan zingeving en moraal. Wat waarden zoals ‘vrijheid’ vandaag nog betekenen, is onderwerp van Kennedy's Preek.

 

Kennedy groeide op in Amerika: ‘Ik ben familie van een groot aantal Amerikaanse presidenten, maar níet van de Kennedy’s’. Hij heeft Schots-Ierse wortels van vaders zijde en Rotterdamse van moeders kant. Geboren en getogen in Orange city, Iowa  – een stadje dat vernoemd is naar koning-stadhouder Willem III van Oranje Nassau - met een sterk orthodox-protestantse gemeenschap. Kennedy: ‘Orange city was een tamelijk benauwende en kleinburgerlijke plaats. Wekelijks stonden in de plaatselijke krant de namen vermeld van diegenen die zich aan allerlei kleine zonden hadden schuldig gemaakt.’. Toen hij acht jaar oud was, verbleef Kennedy een jaar in Nederland en volgde montessorionderwijs in Rotterdam.

 Hij studeerde buitenlandse betrekkingen in Washington D.C., theologie in Grand Rapids in Michigan en geschiedenis aan de Universiteit van Iowa en was onder meer docent aan de Universiteit van Iowa en aan de Universiteit van Valparaiso, Indiana. 

In 2003 volgde de overstap naar Nederland, waar Kennedy in 2007 hoogleraar contemporaine geschiedenis werd aan de Vrije Universiteit. Van 2007 tot 2015 was Kennedy hoogleraar Nederlandse geschiedenis aan de faculteit der geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam. In 2015 werd hij decaan van het University College Utrecht.

Sinds mei 2019 is Kennedy voorzitter van de commissie die een herijkingsslag maakt van de Canon van Nederland.

Kennedy publiceert regelmatig en schrijft een tweewekelijkse column in het dagblad Trouw.

Tijd & plaats:

23 februari, 1600 uur, Franciscus Xaverius. ’t Zand 31 Amersfoort

 

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie