Hommel pleegt nectarroof
Hommel pleegt nectarroof Daniël Moolenburgh

Amersfoort als de zoemendste stad van Nederland

26 maart 2021 om 20:57 Natuur en milieu Deel je nieuws

Bijen en hommels, ze lijken zo vanzelfsprekend bij onze lente te horen. Zodra het warm genoeg begint te worden, zoemen ze door de stad op zoek naar stuifmeel en nectar. Maar het gaat niet goed met de bij, en misschien is het binnenkort wel helemaal niet zo vanzelfsprekend meer ze overal te horen zoemen!

Daarom ben ik dit voorjaar één van de 1500 'voedselbanken voor bijen' in Nederland. In aanloop naar Nationale Zaaidag op 22 april kunnen mensen bij mij terecht om gratis een zakje biobloemzaad te halen. Samen kunnen we duizenden mensen van bijvriendelijke bloemen voorzien voor in de tuin en op het balkon.

 Dat is hard nodig, want het gaat niet goed met de bestuivende soorten in Nederland. En dit terwijl maar liefst 70% van ons voedsel van bestuiving door insecten afhankelijk is. En daarnaast is het hartstikke leuk om een tuin vol zoemende bijen en hommels te hebben. Ze zijn fascinerend om eens goed te bekijken, en leuk om mooie foto's van te maken. Bijgaand bijvoorbeeld een eigen creatie van vorig jaar. Toen kreeg ik de smaak te pakken door het leuke boek: een verhaal met een angel, van David Goulson. 

 Wil je weten waar je terecht kunt voor bloemzaad? Via www.voerdebijbij.nl kom je op een kaartje van Nederland waarop je je postcode kunt invoeren. Zo zie je precies waar in de buurt jij je bijenbloemen kan scoren. In Amersfoort verschijnen al een hoop ophaalpunten. Laten we Amersfoort samen de zoemendste stad van Nederland maken!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie