illustratie voorkant boek Tekencontact
illustratie voorkant boek Tekencontact Ilona Stremmelaar

Autisme. Samen tekenen zorgt voor een beter contact tussen ouders en hun kind.

1 december 2020 om 15:07 Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

HOOGLAND – “Als praten moeilijk is, is daar de tekening”. Ilona Stremmelaar, tekentherapeut, beeldend coach en auteur van het boek TEKENCONTACT legt uit dat voor kinderen met autisme de gesproken taal niet zo vanzelfsprekend is. Zeker niet als het gaat over jezelf, je gedachtes en gevoelens. Voor ouders van een kind met autisme vaak een zoektocht. Hoe bereik ik mijn kind? Tekenen kan dan uitkomst bieden. Samen tekenen is leuk en het contact onderling verbetert. Je oefent tijdens het tekenen allerlei vaardigheden, je wordt er rustig van, het verbetert je zelfvertrouwen en je kunt je gevoelens en emoties erin kwijt.

Stremmelaar tekent in haar praktijk Tekencompas in Hoogland veel met kinderen met autisme.

Zij begeleid ouders en kinderen met autisme en merkt dat tekenoefeningen ervoor zorgen dat je zonder woorden een connectie aangaat met het kind. Dit werkt door in het vervolg van de tekenlessen en voor ouders werkt het door in de thuissituatie. 

Autisme, of ASS is tegenwoordig een vaak gestelde diagnose. In onze hectische samenleving kunnen kinderen (en ook volwassenen) met autisme vaak moeilijk meekomen. De vele prikkels zorgen ervoor dat kinderen met autisme zich vaak moeten terugtrekken. Bijkomen van de drukke schooldag, sportclubjes, afspraakjes met vriendjes, en meer. Dit kost bakken energie. Als ouder merk je dat thuis goed. Het is zo jammer dat er zo weinig ruimte is in onze maatschappij voor anders zijn. En dat terwijl kinderen met autisme zoveel in huis hebben. Het zijn enorm authentieke kinderen en ze beschikken vaak over speciale skills. .

In haar boek TEKENCONTACT dat 28 november 2020 is geplubliceerd zijn 30 tekenoefeningen te vinden die ouders en kinderen thuis kunnen doen. In eerste instantie richt ik me op kinderen met autisme en hun ouders, maar dit boek kan veel breder worden ingezet.”

Op alle plekken waar communiceren met woorden lastig is. Denk aan het onderwijs, maatschappelijk werk, hulpverlening, verzorging, kinderdagverblijven, ouderen, mantelzorg, buurthuizen, activiteitenbegeleiding, en meer.

Je hebt geen tekenervaring nodig. De oefeningen zijn geschikt voor iedereen die het leuk vindt om te tekenen en tekenopdrachten kan begrijpen en uitvoeren.

Stremmelaar: “Ik ben enorm blij dat deze mooie vorm van communicatie nu voor iedereen beschikbaar is en hoop dat het voor verbinding zorgt bij veel volwassenen en kinderen.”

Info en boek bestellen op de website: www.tekencompas.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie