schuurtje
schuurtje Esther van der Vijgh

Ruim 70% van de schuurtjes en kelderboxen slecht beveiligd

5 november 2020 om 18:09 lokaal Deel je nieuws

In de afgelopen 8 maanden, toen veel meer mensen dan gewoonlijk thuis werkten, namen de inbraken in schuurtjes en kelderboxen flink toe. Volgens Coen Staal, voorzitter van de stichting Nationale Inbraakpreventie: “Dat is voor inbrekers een logische stap. Ze zoeken altijd naar de zwakste schakel. Als veel mensen thuiswerken ligt een woonhuis minder voor de hand en dan proberen ze een schuurtje, berging of kelderbox, waar de mensen vaak minder zicht op hebben.” Slechts 30% van deze ruimten is beveiligd met goed deurbeslag (keurmerk SKG***, met cilindertrekbeveiliging),  en slechts  1 op de tien heeft een bijzetslot. Staal: “We merken in de praktijk bovendien dat het vaak teveel moeite schijnt te zijn om twee sloten te sluiten, dus het bijzetslot wordt meestal niet gebruikt. Jammer, want uit ons onderzoek blijkt dat de waarde van spullen in schuur of kelderbox soms oploopt tot wel €7.000; denk maar eens aan gereedschap en (elektrische) fietsen”.

Onvoldoende kennis
De voorzitter van de stichting zegt verder nog: “Maar al te vaak denken mensen ten onrechte dat een stevig slot wel voldoende zal zijn om een inbreker tegen te houden. Ons onderzoek*) geeft dan ook aan dat maar liefst de helft van de mensen denkt, dat de beveiliging van hun schuurtje of kelderbox wel goed is. Omdat dit bij 70% helaas niet het geval blijkt te zijn, hebben we op ons voorlichtingsplatform www.inbraakmislukt.nl heel veel informatie geplaatst: aldus Staal. Voor tips en adviezen over betere beveiliging van berging of schuurtje, kun je op deze nuttige, merk-onafhankelijke website terecht. Wat ook handig is, is dat je door het ingeven van je postcode kan opvragen welke DHZ-zaken, bouwmarkten en ijzerwarenspeciaalzaken in je directe omgeving die beveiligings­producten verkopen en eventueel kunnen komen monteren.

Over de stichting Nationale Inbraak Preventie
De stichting Nationale Inbraak Preventie is een publiek-private samenwerking met als doel woningbezitters meer bewust te maken van goede inbraakpreventie, om daardoor bij te dragen aan het substantieel verlagen van het aantal inbra­ken en inbraakpogingen.  Partners in de stichting zijn de bedrijven Nemef, Ring  en Yale. Daarnaast werkt de stichting samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid en met het Verbond van Verzekeraars. Kijk voor meer informatie over o.a. inbraakmethoden en inbraakpreventie op www.inbraakmislukt.nl.

*)           onderzoek onder 554 huishoudens in juli 2020

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie