Oma Engel in de wereld van dementie
Oma Engel in de wereld van dementie Ontwerp: Uitgeverij Boekscout / tekening: Hugo de Graaf.

Kinderboek over dementie.

16 september 2020 om 00:19 lokaal Deel je nieuws

Oma is mij nog niet vergeten

Oma Engel in de wereld van dementie

Alzheimer is een slopende ziekte die niet alleen zijn weerslag heeft op de patiënt, maar ook op familieleden. In 'Oma is mij nog niet vergeten - Oma Engel in de wereld van dementie' biedt Hugo de Graaf uit Hooglanderveen kinderen de handvaten voor het omgaan met een dementerende grootouder. Op een voor kinderen begrijpelijke manier legt hij uit hoe het er in het hoofd van hun demente opa of oma aan toe gaat en geeft hij concrete tips om contact te maken. Dit prachtige en leerzame kinderboek wordt sinds vrijdag 10 april 2020 uitgegeven door Uitgeverij Boekscout.

De oma van Job, oma Engel, heeft de ziekte van Alzheimer. Dit is een van de vele vormen van dementie. Haar hersenen zijn ziek en kunnen niet meer beter worden. Oma Engel kan daardoor niet meer goed denken, dingen onthouden en steeds moeilijker uit haar woorden komen. Daarom woont oma Engel op een verpleegafdeling. Job komt iedere week zijn oma bezoeken. Hij stapt dan even in haar beleefwereld en maakt dan contact via allerlei herkenbare activiteiten. 

Het omgaan met oudere mensen met dementie is een vak apart. Je moet je in iemand anders kunnen verplaatsen, goed kunnen luisteren, je moet geduldig zijn, rust uitstralen en een veilige en prettig omgeving kunnen aanbieden. In dit boek kom je meer te weten over dementie, wat er zich in de hersenen afspeelt, waarom oudere mensen met dementie veel over vroeger praten of soms boos kunnen reageren. Maar er staan ook verschillende leuke belevingsopdrachten in, handige tips en activiteiten om met ouderen met dementie in contact te komen.

Voor kinderen vanaf 8 jaar


Hugo de Graaf (1983) werkt sinds 2003 als activiteitenbegeleider in de ouderenzorg. Daarnaast bezoekt hij als het typetje marskramer Job ouderen met dementie in verzorgings- en verpleeghuizen.  
Door zijn verhalen op te schrijven deelt Hugo met passie zijn kennis en ervaringen. In dit kinderboek vertelt hij over de laatste jaren van zijn oma, die de ziekte van Alzheimer had. Een verhaal over dementie, het maken van contact en over afscheid nemen. 

Meer informatie over de auteur en zijn verhaal is te vinden op http://www.hugodegraaf.nl/

Het boek is te bestellen via uitgeverij Boekscout:

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=10516

 

 

 

 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie