Een Duitse krijgsgevangene ontmoet in 1955 bij terugkeer uit Rusland zijn dochter van 12 jaar in het grenskamp Friedland. Hij zag haar voor het laatst toen zij 1 jaar was.
Een Duitse krijgsgevangene ontmoet in 1955 bij terugkeer uit Rusland zijn dochter van 12 jaar in het grenskamp Friedland. Hij zag haar voor het laatst toen zij 1 jaar was. Helmuth Pirath/Keystone Pressedienst

Opening foto-expositie NAAR HUIS? door burgemeester Bolsius

7 september 2020 om 10:17 Kunst Deel je nieuws

Zaterdag 12 september opent burgemeester Bolsius de foto-expositie Naar huis?/Coming Home?. Deze expositie is van 8 september tot 25 oktober te zien in de Sint Joriskerk in Amersfoort. 033fotostad organiseert dit i.s.m. het Nationaal Monument Kamp Amersfoort en het Sovjet Ereveld in het kader van 75 jaar Vrijheid.

Naar Huis?

Met de vreugde van de bevrijding komen al lang levende vragen in alle hevigheid op: Hoe gaat het met mijn geliefde, mijn vader, mijn broer, mijn kinderen, familie en/of vrienden? Hebben ze de oorlog overleefd? Waar zijn ze? Kunnen ze weer naar huis komen? Zo ja, wanneer?

Opening

Zaterdag 12 september van 12.00 – 13.00 uur bent u van harte welkom in de Sint Joriskerk om meer te horen over deze bijzondere expositie. Annet van Goor, externe betrekkingen Sint Joriskerk heet u welkom. Theo Miltenburg vertelt namens 033fotostad meer over de expositie en burgemeester Lucas Bolsius spreekt over een foto met een bijzondere betekenis voor de stad. Daarna kunnen bezoekers de foto’s en verhalen bekijken en hierover in gesprek gaan. Er is plaats voor 150 bezoeker. Toegang is gratis. Aanmelden is niet nodig, voor 12.00 uur aanwezig zijn wel.

Verlangen naar thuis

Deze expositie geeft in beeld en verhaal een impressie van het verlangen naar thuis en de zoektocht naar familie en bekenden. De ontreddering, het weerzien of het vinden van een nieuw thuis, soms ver van huis, wordt treffend in beeld gebracht. Veel families hebben nooit antwoord gekregen op de vraag waar hun geliefden zijn gebleven.

Openingstijden St. Joriskerk, Hof 1: dinsdag t/m zaterdag van 11.00-17.00 uur. Bij huwelijken e.d. geen toegang. Raadpleeg de website van de St. Joriskerk.

De expositie is mogelijk gemaakt dankzij het Vfonds, de stad Amersfoort en de Stichting Kunst in Amersfoort. Archieven uit diverse landen en particuliere fotografen hebben meegewerkt.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie