Extinction Rebellion Amersfoort grijpt luchtalarm aan om aandacht te vragen voor de klimaat en ecologische crisis

6 september 2020 om 17:25 Natuur en milieu Deel je nieuws

LUCHTALARM = KLIMAATALARM!

In de Koude Oorlog was het luchtalarm bedoeld om te waarschuwen voor luchtaanvallen van de Sovjets. Nog steeds wordt het systeem getest op de eerste maandag van de maand. Maar hoewel de Koude Oorlog allang is afgelopen, staan we opnieuw voor een crisis van epische proporties. En dan bedoelen we niet de coronacrisis maar de klimaat en ecologische crisis. Want ondanks mooie woorden en klimaatakkoorden stevenen we af op een opwarming van 3 tot 4 graden. Dat zal een ontwrichtend effect op onze samenleving hebben en het mogelijke einde betekenen van de beschaving zoals we die kennen. We hebben nu de kans om samen tot een oplossing te komen, anders wordt het straks ieder voor zich.

Tijdens het luchtalarm staat Extinction Rebellion (XR) Amersfoort anderhalve minuut stil bij het feit dat als we zo doorgaan, we de opwarming van de aarde niet tot anderhalve graad zullen beperken – het streefdoel dat we vier jaar geleden in Parijs hebben afgesproken. Maar we maken ons net zo goed zorgen over het verlies van biodiversiteit: de verwoesting van cruciale ecosystemen en het uitsterven van unieke soorten.

XR Amersfoort staat er niet alleen: er vinden tijdens de luchtalarm test gelijktijdig acties plaats in veel andere Nederlandse steden. Met deze actie wil XR de aandacht vestigen op de waanzin dat we onze leefomgeving aan het verwoesten zijn en ons voortbestaan op het spel zetten.

Daarom roept Extinction Rebellion alle lagen van de overheid op om te erkennen dat we afstevenen op een catastrofe, en om alle maatregelen te nemen die nodig zijn om de gevolgen van klimaatverandering binnen de perken te houden. Een van die maatregelen is om onze CO2-uitstoot binnen vijf jaar tot nul te reduceren. Dat klinkt onmogelijk, maar de coronacrisis laat zien dat we bereid zijn ongekende maatregelen te nemen als we daar de noodzaak maar van inzien. En de gevolgen van de klimaatcrisis zullen vele malen erger zijn dan die van Corona.

Extinction Rebellion roept alle burgers op om zich aan te sluiten en door middel van geweldloze burgerlijke ongehoorzaamheid de overheid te dwingen haar zorgplicht tegenover haar burgers na te komen. 

Iedereen wordt van harte uitgenodigd om mee te doen. Kom maandag 7 september om 11:30 naar het Eemplein (ter hoogte van de AH) en doe mee!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie