Bach centraal bij dubbelconcert Joriskerk

23 juli 2020 om 12:11 Muziek Deel je nieuws

De organisten Bas de Vroome en Rien Donkersloot geven op woensdagavond 5 augustus een concert op hoofd- en koororgel van de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Op het programma van het dubbelconcert staat muziek van J.S. Bach, misschien wel de allergrootste orgelcomponist die ooit heeft geleefd.
 

Johann Sebastian Bach (1685-1750) werd geboren op 21 maart, de eerste dag van de lente. Hij overleed in de zomer, op 28 juli. Omdat de meeste orgelconcerten in de zomer plaatsvinden, zijn er in deze tijd nogal wat Bach-herdenkingen.


Jorisorganist Rien Donkersloot opent het concert op het Naber-orgel met het Preludium und Fuge in c-moll, BWV 549. Het preludium begint met een korte pedaalsolo, waarna ook de handen op de klavieren mogen.
Sinds de uitbreiding door Bernhardt Edskes in 2019 is het Metzler-koororgel een volwaardig concert-instrument geworden. Dat is te merken, want tot voor kort werd het niet veel gebruikt tijdens de zomerconcerten. Sinds vorig jaar is de aandacht van organisten voor het rode orgel flink toegenomen. Bas de Vroome speelt er zeven ‘Kleine Präludien’ – niet te verwarren met de ‘acht kleintjes’. Ze zijn gecomponeerd voor klavecimbel, maar klinken uiteraard ook goed op een orgel.

Het Vioolconcerto in a BWV 1041 is een bekend stuk. Het is gecomponeerd, zoals het woord al doet vermoeden, voor orkest en vioolsolo. Rien Donkersloot heeft de noten zo bewerkt dat ze ook op orgel zijn te spelen. Hij laat zelf op het Naber-orgel horen hoe het arrangement klinkt.
Ook de Duitse componist Sigfrid Karg-Elert (1877-1933) heeft muziek van Bach bewerkt. Bas de Vroome gaat er op het hoofdorgel drie van spelen: Echo (uit: Partita h-moll BWV 831), Adagio (uit: Suite 3 D-dur BWV 1068) en Capriccio (uit: Toccata G-dur BWV 916). De Vroome sluit te concert af op het hoofdorgel met de wereldberoemde Passacaglia in c moll, BWV 582.
Aanmelden voor het bijwonen van het concert is verplicht. Mail naar info@orgelconcertenjoriskerk.nl . Het concert begint om 20:30 uur, toegangsprijs 10 euro. Vanaf 20:00 uur is de kerk open en is er gratis koffie. Thuis meekijken via YouTube:

https://www.youtube.com/watch?v=dgSTeA-fNXA

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie