Neem ook voeding serieus bij moeizaam herstel na corona

13 juni 2020 om 10:13 Column Deel je nieuws

Veel mensen herstellen slecht na corona of houden lang klachten. Diëtist en leefstijlcoach Monique Benhaddou van Diëtistenpraktijk Food in Motion denkt dat dit anders kan.

“Door het ziek zijn is er een enorme afbraak van de spiermassa, waardoor spierkrachtverlies, vermoeidheid en zelfs ook moeite met ademhalen ontstaat. Door voldoende eiwitrijke voeding kan de spiermassa, in combinatie met beweging, weer beter herstellen. Maar met gewone gezonde voeding red je dit meestal niet”. “Als je denkt dat je er met een extra beker melk en een eitje elke dag wel komt heb je het mis”, aldus Monique.

Waar een gemiddeld persoon normaal ongeveer 0,8 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht per dag nodig heeft om de spiermassa te behouden, is dit bij corona soms wel 1,2-1,5 gram. De ziekte vraagt zoveel van het lichaam dat het als het ware de spieren op eet. Terwijl voor herstel juist spieropbouw nodig is. Dit krijg je er niet zomaar bijgegeten. Zeker niet wanneer je last hebt van misselijkheid, veranderde geur/smaak en je te moe bent om te eten.

Als diëtist begeleidt Monique mensen met corona. “In de prakijk merk ik dat mensen hun voeding overschatten. “Maar ik eet best goed toch?” zeggen ze dan, maaar wanneer ik vervolgens de eiwit-intake bereken blijkt de voeding 40 gram eiwit te weinig te bevatten. “Ik probeer vooral praktische adviezen te geven die ook passen bij de voorkeuren van de persoon en die haalbaar zijn. Ineens een grote maaltijd kan juist weer de misselijkheid vergroten en dan lukt het eten helemaal niet meer. Advies op maat dus”. 
Daarnaast is er samenwerking met de fysio’s. Voor herstel na ziekte is zowel voeding als beweging belangrijk. “Je kunt wel beter eten, maar als je vervolgens op de bank blijft zitten bouw je alsnog geen spiermassa op. Andersom geldt dat wanneer je wel een oefenprogramma doet, maar je er niet voldoende eiwitten bij eet het effect van de oefeningen beperkt. 1+1 = 3 in dit geval”.

Met voeding kan je zoveel bereiken! Minder vermoeidheid, een betere eetlust en weer meer conditie. Tuurlijk kost dit tijd, maar het is echt de moeite waard om eens naar te kijken! In Amersfoort en Hoevelaken werk ik samen met collega’s binnen de Amersfoortse Diëtisten Associatie, we zijn allen geschoold op het begeleiden bij corona Altijd een diëtist in de buurt dus”.

Meer informatie: www.dietisten-amersfoort.nl of www.foodinmotion.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie