Vriendschappen in coronatijd

4 april 2020 om 15:49 Maatschappelijk Deel je nieuws

Jarenlang maakte ik er nooit een probleem van, dat sommige contacten de vriendschap anders invulden dan ikzelf. Juist het verschil maakte het interessant. Waar ik de ander verwende met lekker eten koken, trok die ander de portemonnee en liet een restaurant of eetcafe de sfeer bepalen. En de afwas? Die werd gedaan door de glazenwasser van de eetgelegenheid. Waar ik na het koken vaak zelf stond af te wassen, want ‘mijn gast’, wilde ik niet lastigvallen tijdens het uitbuiken….Nu zie ik dat diezelfde contacten nooit met moeite investeerden in de vriendschap. Andere mensen, dienstbare mensen stonden er tussen in, zoals obers, koks en afwassers, die net als ik dienstbaar waren, maar die hun brood daarmee verdienden, wat je als vriend niet doet.

Of het feit dat sommige contacten bij je thuiskomen, en nadat ze zijn opgestaan je alle kussens van de vloer kon rapen. Of die nooit uitkeken als ze op je bank ploften en je vergeten op te ruimen mobiel, het loodje legde naar aanleiding van het zelf ook niet uitkijken van de ‘gast’. Dat je overal op moest letten. Terwijl omgekeerd zij geld genoeg hadden om een kapotte mobiel te vervangen, en waar de huishoudster elke 14 dagen de zooi kwam opruimen. Terwijl je zelf de zooi van de ander opruimde als die weg was. Het zien van hoe anderen niet in zichzelf investeerden qua zorg, hygiene, respect voor goederen zowel van zichzelf als van jou. Alles kon worden vervangen, vergoedt, betaald, maar dan vooral voor zichzelf en hun eigen huishouden. Corona doet mij inzien, dat ik qua geld, tijd, moeite, zorg, bedienen, gezellig maken, opruimen, schoonmaken een totaal andere rol had dan menig van mijn contacten. Die niet wisten wat of het was om hun eigen huis schoon te houden, of om een potje te koken laat staan ook voor visite/vrienden. Hoe ik mij jarenlang een soort huishoudster van hen had gevoeld, een kokkin, een afwasser en een plee schoonmaker.

Of er waren juist de ‘tegenovergestelde’ vrienden, die sjofel leefden, niet zo een waarde hechtten aan spullen en goederen en er juist daarom ook slordig mee omgingen. Die ook hun boeltje niet zo schoonhielden, zij het nu niet met tussenkomst van een ‘schoonmaakster’. Die ook op de bank ploften, bovenop je mobieltje maar die echt het geld niet hadden om deze te vergoeden. Die niet op een restaurantje konden trakteren om eens iets terug te doen, maar die ook maar anderhalve boterham en een pak boter in de koelkast hadden liggen, wetende dat jij zou komen eten.

De Corona Crisis heeft mij doen kijken naar mijn contacten van ‘Steenrijk en Straatarm’. Beide categorieën in mijn vriendenkring zorgen helemaal niet voor zichzelf, laat staan dat zij dit kunnen delen met anderen. Corona heeft mij doen inzien, hoe of goederen, spullen, geld, tijd en moeite, boodschappen, gezondheid iets is wat je jezelf mag gunnen maar ook ‘gezonde’ mensen om je heen mag hebben. Dit kan ook betekenen, dat zij mensen, geld, spullen, maar vooral tijd en moeite voor zichzelf en anderen een plekje geven in het leven. Want je baan,  komt geen soep voor je koken als je ziek bent. De Corona crisis deed me inzien waarom ik jarenlang zo hondsmoe was als ik ‘mijn vrienden’ had ontmoet, kijkende wie zij waren als ziel en mooi mens, maar hun gierige persoonlijkheden niet onder ogen wilde zien.

En nu, in een tijd van distributie problemen, van groenten die binnenkort minder worden in de schappen, en je geen boodschappen meer wilt doen voor je omgeving omdat je dan zelf 4 keer per week risico loopt in de supermarkt is het moment aangebroken:

Dat nu de tijd stil staat, en door de onbereikbaarheid van contacten de sluier wordt opgelicht waar je al zelf jaren werd opgelicht: Vrienden gaan kiezen, waar je de ‘oorlog’ mee kan winnen. Die ook geïnteresseerd zijn hoe het met jou gaat, waar ook jij steun aan hebt. De Corona Crisis doet mij echt inzien hoe belangrijk het is goed met je eigen middelen en energie om te gaan en het SAMEN STERK enkel werkt als de een niet altijd voor de ander hoeft te shoppen en te proppen.

Dus lieve mensen: Toon mij uw vrienden en ik zeg u wie u bent!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie