Debatsessie FAMUN 2019
Debatsessie FAMUN 2019 FAMUN

Farel Model United Nations klaar voor de wereld van morgen

13 februari 2020 om 11:10 Onderwijs Deel je nieuws

In pak of op hakken lopen de jongeren door de gangen van school, op weg naar de volgende debatsessie. Badge om de nek, laptop onder de arm, leergierig en enthousiast. Leerlingen van het Farel College in Amersfoort organiseren van 13 tot en met 16 februari 2020 voor de vijfde keer Farel Model United Nations (FAMUN). Tijdens deze vierdaagse conferentie debatteren 250 leerlingen op het Farel College over internationale en actuele vraagstukken. Tijdens een MUN worden vergaderingen van de Verenigde Naties nagebootst.

FAMUN: Shaping the world of tomorrow

De deelnemers aan FAMUN zijn afkomstig uit de hele wereld. Zij komen onder andere uit Ghana, Turkije, Tanzania, Italië en Spanje. Model United Nations worden wereldwijd georganiseerd door scholen en universiteiten. De voertaal is Engels. Scholieren nemen de rol van diplomaat op zich en representeren verschillende landen en verschillende organen van de VN. Jongeren leren over diplomatie, internationale relaties en procedures. Ze ontwikkelen vaardigheden als teamwork, kritisch denken, onderhandelen en leiderschap. Doel is om alle leerlingen een leerzame, maar zeker ook leuke ervaring te bezorgen.

Head Registration Ilse zegt; "Bij FAMUN krijgen we veel eigen verantwoordelijkheid. We organiseren alles zelf en leren daar veel van, dat geeft zelfvertrouwen. Tegelijkertijd leren we ons verplaatsen in standpunten van andere landen en van jongeren van over de hele wereld. Hierdoor kan je tot andere inzichten komen en je eigen standpunt aanpassen."

De organisatie is van begin tot eind in handen van dertig leerlingen van het Farel College uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar. FAMUN laat zien waartoe de jeugd allemaal in staat is. Naast de organisatie van het evenement werken de leerlingen samen met organisaties en instanties zoals consulaten, vliegmaatschappijen, theater, hostels, gastouders, pers, busmaatschappijen enzovoort.

Rector Thijs Jan van der Leij zegt over FAMUN: “Leerlingen mogen iets neerzetten wat kwaliteit heeft, zelf alles regelen, alles kan en ze hebben een dijk van een programma. Zo zou onderwijs moeten zijn. Hier gaat het om autonomie, competentie en relatie. En hier zie je dat leerlingen wel degelijk weten wat goed voor ze is.”

Organisatie FAMUN 2020
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie