verteller Guido de Bruin
verteller Guido de Bruin Guide de Bruin

Bijzondere voorstelling over Westerbork in De Open Hof

15 januari 2020 om 12:30 Podiumkunsten Deel je nieuws

75 jaar na bevrijding Auschwitz

Tekstvak: Op 23 januari 2020 om 20.00 uur speelt verhalenverteller Guido de Bruin in De Open Hof de solovoorstelling Zelfs hier vind je nog een paar rechtvaardigen. Het is een aangrijpend verhaal over vuile handen, zuiverheid en moed in Westerbork, gebaseerd op de novelle De nacht der Girondijnen van Jacques Presser.

 

Westerbork was een doorgangskamp waar Nederlandse Joden gevangen werden gehouden in afwachting van transport naar Auschwitz of Sobibor. Op 27 januari a.s. is het 75 jaar geleden dat Auschwitz door het Rode Leger werd bevrijd.

 

De voorstelling vertelt het verhaal van de Joodse leraar  Jacques Suasso Henriques. Begin 1943 meldt hij zich bij de Joodse Ordedienst in kamp Westerbork. Deze gehate 'Joodse SS' moest in opdracht van de Duitse bezetter de orde in het kamp handhaven. Haar meest gruwelijke taak was het organiseren van het wekelijkse transport naar Auschwitz en Sobibor.

Op deze manier hoopt Suasso het vege lijf te redden. De ontmoeting met de zachtmoedige 'rebbe' Jeremia Hirsch in barak 52 brengt een ommekeer in hem teweeg. Die noopt hem uiteindelijk een daad te stellen die zijn lot zal bepalen.

 

De Bruin: “Ik ben altijd al onder de indruk geweest van het boekje waarop deze voorstelling is gebaseerd: De nacht der Girondijnen van Jacques Presser. Een exemplaar van dit Boekenweekgeschenk uit 1957 uit de bibliotheek van mijn vader gaat al jaren met mij mee.

Vooral de figuur van de ‘rebbe’ Jeremia Hirsch, één van de gevangenen in Westerbork, raakt mij doordat hij, zoals de ik-figuur het uitdrukt, midden in de hel “niet alleen gaaf kan blijven van binnen, maar ook die gaafheid naar buiten laat uitstralen”.

Dat dat kennelijk kan, in de meest onmenselijke omstandigheden – om daaraan te herinneren wil ik dit verhaal verder vertellen. Een verhaal dat voor mij hoop vertolkt dat er zelfs in de meest onmenselijke omstandigheden altijd enkelingen zullen zijn die mens weten te blijven. En die zo anderen (zoals de ik-figuur in de voorstelling) inspireren om hun mens-zijn terug te vinden.”

 

Verteller:      Guido de Bruin, www.guidodebruin.net/monoloog

Regie:                        Ferdinand Borger

 

Een trailer van de voorstelling is te zien op https://www.youtube.com/watch?v=LWiX8MyUKUs&t=40s

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie