Lorelei Osinga, Wizha Teymouri, Christien Manni (de Bibliotheek Eemland) en Thymen Aghina.
Lorelei Osinga, Wizha Teymouri, Christien Manni (de Bibliotheek Eemland) en Thymen Aghina. Lies Pannevis

Lorelei Osinga wint StoryAwards 2019

5 juli 2019 om 13:11 lokaal Deel je nieuws

In museum Flehite was donderdagmiddag 4 juli de prijsuitreiking van StoryAwards. Vijf jongeren die een verhaal of film hadden ingestuurd, waren genomineerd voor de hoofdprijs. Het verhaal Laatste woorden van Lorelei Osinga werd door de jury, onder leiding van Guido de Wijs, unaniem gekozen tot het beste verhaal. Lorelei is een groot schrijftalent: In 2015 won zij ook al een prijs bij StoryAwards, toen was ze pas 10 jaar.

StoryAwards, een verhalenwedstrijd voor scholieren, werd dit jaar georganiseerd door de Bibliotheek Eemland. Om aan te sluiten bij het Johan van Oldenbarnevelt-jaar was gekozen voor het thema “Johan”. Vier deelnemers kregen een eervolle vermelding: de film van Thymen Aghina en de verhalen van Eva van der Veen, Lieke van Akker en Wizha Teymouri.

In de kelder van Flehite kreeg winnares Lorelei Osinga de hoofdprijs uitgereikt door Christien Manni, programma-manager van de Bibliotheek Eemland. Lorelei was heel blij met haar gewonnen prijs, een splinternieuwe tablet, en trakteerde de aanwezigen op een kippenvelmomentje toen zij haar verhaal prachtig voorlas. Ook haar trotse docent Nederlands en oud-stadsdichter Arjen van der Linden  was aawezig.

Uit het juryrapport van Guido de Wijs:

Laatste woorden van Lorelei Osinga

De ik-figuur is Jan Francken, de dienaar/knecht van Oldenbarnevelt. Het grappige van het verhaal is dat de naam Johan van Oldenbarnevelt nergens valt. Pas op het eind van het verhaal staat verrassend ´Ik luister niet meer naar wat Johan zegt´. Dat uitstel om de naam Johan te noemen, maakt het verhaal spannend. Het is een verademing dat het verhaal in foutloos Nederlands is geschreven. Het thema is origineel, het gaat over de liefde van Jan Francken voor zijn meester: ´Ik weet niet of ik de wereld aankan zonder hem´.Er staan prachtige zinnen in het verhaal: ´De grote spreker is sprakeloos´ en ´dat nam niets weg van hun fragiele schoonheid´ en ´Het begint. Dit is het einde´. Kortom, fantastisch mooi geschreven. Spannend verhaal.

Na afloop kregen de aanwezigen een korte rondleiding door de tentoonstelling “Johan & Maurits”. Lydia Edelkoort van Flehite vertelde over het echte dagboek van Jan Francken en liet het zwaard zien waarmee Johan een kopje kleiner is gemaakt. 

Het filmpje en de winnende verhalen van StoryAwards worden gepubliceerd op de website van de Bibliotheek Eemland.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie