Harun Keskin (PvdA)
Harun Keskin (PvdA) Annemoon van Hemel

PvdA: kwetsbare leerlingen de dupe van falend EU-beleid

29 juli 2018 om 12:41 partnercontent

AMERSFOORT De PvdA maakt zich zorgen over 'kwetsbare leerlingen'. Ofwel: tieners die zonder extra begeleiding niet goed aan diploma's en werk komen. De fractie in de Amersfoortse gemeenteraad verwijst naar berichten dat een subsidiepot van de Europese Unie voortijdig leeg zou zijn geraakt.

Jeroen de Valk

Hierdoor moet het aangepast onderwijs gaan bezuinigen; praktijkscholen en vso-scholen (Voorgezet Speciaal Onderwijs) worden gedwongen te snijden in het aanbod van praktijkvakken, terwijl ook de begeleiding minder intensief wordt.

Raadslid Harun Keskin van de PvdA-fractie wil weten of het college van burgemeester en wethouders op de hoogte is van deze situatie en zo ja, wat het van plan is hieraan te doen. Moet staatssecretaris Tamara van Ark worden benaderd, teneinde de zorgen te uiten? De miljoenen  werden beschikbaar gesteld door de EU, maar het Nederlandse ministerie van onderwijs moet de subsidie verdelen. En: kan de gemeente zelf eventueel een financiële bijdrage leveren?

363 MILJOEN De schriftelijke vragen werden onlangs ingediend; gedurende het zomerreces dus. Wat betekent dat de antwoorden niet eerder dan ná 28 augustus zullen komen; de datum van de eerste raadsvergadering na de vakantie.

Intussen blijft de situatie problematisch. De EU stelde een bedrag beschikbaar van 363 miljoen euro, te verdelen over drie rondes in de periode 2014 - 2020. Na twee rondes was het geld echter al op; een groot aantal scholen wist met ter zake doende argumenten de staatssecretaris te bereiken, en zo werd dit initiatief het slachtoffer van zijn eigen succes.

De aanvragers kunnen met de bedragen jeugdwerkloosheid terugdringen, zorgen voor 'eerlijke kansen' en kwetsbare leerlingen begeleiden naar de arbeidsmarkt.

VANGNET De reactie van de staatssecretaris luidde, volgens een bericht in het dagblad Trouw: jammer maar helaas, op is op. Schooldirecteuren roerden zich tegenover de verslaggever: leerlingen zouden de dupe worden van een verkeerde inschatting van de EU.

Ze benadrukten daarbij dat het gaat on leerlingen zonder veel contacten en daarmee zonder 'een groot netwerk' dat als vangnet kan dienen. Een directeur: ,,We vangen ook oud-leerlingen op na ontslag. Met problemen komen ze terug naar hun vertrouwde omgeving, de school. Wij pakken ze op en helpen ze terug naar de arbeidsmarkt.'' Door het plotseling wegvallen van de subsidie zou dat niet meer kunnen.

In de regio Nijmegen gaan inmiddels vertegenwoordigers van scholen met de gemeente rond de tafel om gezamenlijk naar een oplossing te zoeken. Raadslid Keskin (PvdA) hoopt dat zo'n overleg ook in Amersfoort kan plaatsvinden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie