Afbeelding
Koen Suyk

Actie tegen excessieve huurstijgingen

4 juli 2018 om 11:02 partnercontent

AMERSFOORT De Amersfoortse gemeenteraad heeft unaniem een motie aangenomen waarmee hoge huren in het middensegment kunnen worden aangepakt. Het gaat om woningen waarvoor globaal 700 tot 1100 euro per maand wordt gevraagd.

Jeroen de Valk 

Wethouder Menno Tigelaar bevestigde dat de gemeente gaat onderzoeken wat de gemeente kan ondernemen. Over een half jaar wordt de uitslag van het onderzoek verwacht, waarna een beleid kan worden uitgestippeld.

Hij weet zich gesterkt door een motie die in onlangs in de Tweede Kamer werd aangenomen; hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om, in overleg met huiseigenaren, een maximumprijs af te spreken.

Het betreft vooralsnog een tijdelijke maatregel, maar wat Marc Smits (SP) betreft mogen de ingrepen een blijvend karakter hebben, terwijl hij ook een al te tijdrovend onderzoek overbodig acht.

Smits: ,,Amersfoort behoort niet tot de vijf grootste gemeentes van het land, maar staat wél in de top-vijf als het gaat om de huurprijzen. Voor de SP is er geen sprake van 'middenhuur', maar 'wat de gek ervoor geeft'. We moeten álles in het werk stellen om deze trend te beteugelen.''

Rutger Dijksterhuis (CU) beaamde dat er 'werk aan de winkel' is, en Tyas Bijlholt (D66) achtte het voorstel 'een goede aanvulling' op het coalitieakkoord.

De motie werd opgesteld door de nieuwe CDA'ers Hans-Dieter de Smit en Jan de van der Schueren en werd op de valreep nog mede ondertekend door vier andere fracties.

De CDA-fractie breekt hierin een lans voor Amersfoorters die te veel verdienen voor een sociale huurwoning, maar geen ander alternatief lijken te hebben dan op de vrije markt zo'n 700 tot 1100 euro te betalen voor een krap appartementje. Een koopwoning lijkt ook onbereikbaar door de krapte op de woningmarkt. De gemeente moet de huiseigenaren benaderen en met hen ook in gesprek gaan over nieuwe bouwplannen.

De VVD, altijd een groot voorstander van 'de vrije markt', reageerde niet in de raadszaal, maar stemde heel opvallend wel in met de motie. Die werd, zoals gezegd, door alle 39 raadsleden aangenomen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie