Maksim Andropov
Maksim Andropov Scholengemeenschap Lek & Linge

SP: 'Asielbeleid schendt de rechten van kinderen'

3 juli 2018 om 22:25 partnercontent

AMERSFOORT Amersfoort moet niet meer meewerken aan 'een niet functionerend kinderpardon' voor asielzoekers. Ook moet al het mogelijke worden ondernomen om de uitzetting van alwéér een gezin te voorkomen: de familie Andropov - twee ouders en thans drie schoolgaande kinderen - die na zeventien jaar in Nederland dreigt te worden uitgezet. Marijke Jongerman, fractievoorzitter van de SP in de Amersfoortse gemeenteraad, stelde dit voor aan het college van burgemeester en wethouders. Jongerman zag niet in waarom een hard werkend en studerend, goed ingeburgerd gezin zou moeten worden gedeporteerd. 

Jeroen de Valk 

Het ziet daar wel naar uit; het gezin werd eind juni in alle vroegte in het Amersfoortse asielzoekerscentrum van het bed gelicht en vervolgens overgebracht naar een gevangenis in Zeist. Van daaruit wordt de uitzetting naar de Oekraïne voorbereid.

Het Amersfoortse azc is een 'gezinslocatie' voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Jongerman stelde voor deze locatie te veranderen in een reguliere opvang voor vluchtelingen.

,,We snappen wel dat Amersfoort net als andere gemeenten een verantwoordelijkheid heeft als het gaat om de uitvoering van het asielbeleid'', zei Jongerman. ,,maar het is de vraag hoe lang je nog moet meewerken aan de uitvoering van een beleid dat niet humaan is te noemen en de kinderrechten schendt.''

KINDERLEED Wat volgde, was een opvallend korte discussie. Simone Kennedy (ChristenUnie) liet weten juist blij te zijn met de gezinslocatie in Amersfoort. ,,Zo kunnen we er zicht op houden. Ik ben echter níet blij dat het kinderpardon maar zo zelden wordt uitgevoerd.''

Youssef El-Messaoudi (GroenLinks) vroeg zich af wat we moeten denken van de vele kinderen en pubers die de media níet halen.

Burgemeester Lucas Bolsius liet weten dat er in het Amersfoortse azc zo'n honderd kinderen tot achttien jaar verblijven, en dat zich er soms 'schrijnende situaties' voordoen. Verder is kinderleed iets 'wat ons allemaal raakt en ons een gevoel geeft van machteloosheid'.

Maar nu ter zake. Wat kan Amersfoort doen om de ouders en de kinderen Andropov - Maksim (14), Denis (10) en Arina (5) - voor deportatie te behoeden?  Niet veel. Bolsius: ,,Het gezin woonde tot voor kort in Culemborg en de kinderen gingen daar nog naar school. De burgemeester van deze gemeente heeft zich al tot staatssecretaris Mark Harbers gewend. Ik laat de kwestie daar liggen.''

LILI EN HOWICK Jongerman kwam ook met de kwestie-Lili en Howick: de kinderen die naar Armenië dreigen te worden uitgezet. Een voor hen onbekend land, waar echter hun moeder vandaan komt. Het lijkt erop dat die moeder daar niet voor haar kinderen kan zorgen, zodat de beide tieners er in een kindertehuis terecht zullen komen.

Bolsius: ,,De kinderen bevinden zich in een procedure, waarvan we op 19 juli een uitspraak verwachten. Vóór die tijd zal de staatssecretaris zich hier niet over uitlaten.'' De burgemeester benadrukte nog eens: ,,We doen wat we kunnen, maar de wetgever geeft ons weinig ruimte.''

Wethouder Cees van Eijk zei dat het omzetten van de opvang in Amersfoort naar een reguliere azc een kwestie voor 'Den Haag' is.

LAWAAIDEMONSTRATIE De discussie was kort, maar het laatste woord is hierover nog niet gezegd. Al was het maar omdat ook de Culemborgse scholen Lek & Linge en de Blinker zich danig roeren. Op de site van Lek & Linge schrijft  directeur Joost van Rijn dat de plotselinge detentie van brugklasser Maksim op de school 'als een bom is ingeslagen'.

De directeur roept op tot een lawaaidemonstratie en meer acties. Hij weet zich daarbij gesteund door burgemeester Gerdo van Grootheest. De laatste heeft, zoals gezegd, al de staatssecretaris benaderd.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie