(Archieffoto ter illustratie).
(Archieffoto ter illustratie). ...

Overlast door 'verwarde personen': oplossing lijkt ver weg

28 november 2018 om 10:59 partnercontent

AMERSFOORT Doodsbedreigingen, ingeslagen ruiten, drugshandel, pogingen tot brandstichting, kabaal in het holst van de nacht - een groep bewoners van een flat aan de Paladijnenweg gaat door een 'hel', zo vertelden zij in de Amersfoortse raadszaal.

Jeroen de Valk

De oorzaak: een groep mensen met ernstige psychische problemen die zich in de flat heeft gevestigd. De oriënterende ronde had als onderwerp 'mensen met verward gedrag' en was georganiseerd op verzoek van raadslid Youssef El-Messaoudi (GroenLinks).

Over de overlast die zij kunnen veroorzaken, konden deze omwonenden meepraten. Geëmotioneerd, soms met een brok in de keel, namen ze één voor één het woord.

De reacties van de politici waren meelevend. De reacties van ambtenaren en hulpverleners kwamen vooral neer op termen zoals 'speerpunten', 'levensstructuur', 'ambulantisering' en 'regiegroep'.

Vervolgens werd nog maar eens uitgelegd dat de landelijke overheid heeft besloten om mensen met psychische aandoeningen en/of een verslaving zo min mogelijk op te nemen in instellingen en zo vaak mogelijk in een reguliere woning te huisvesten.

SOCIALE HUUR De overlast zal vooralsnog niet kleiner worden. Het college schrijft: ,,De jaarlijkse woonruimte als gevolg van uitstroom uit instellingen en beschermd wonen wordt geschat op circa 240 reguliere woningen per jaar en circa 45 onzelfstandige eenheden. (…) Deze woningvraag moet grotendeels worden opgevangen in de sociale huurwoningen.'' Juist voor woningen in deze sector bestaat een lange wachtlijst.

Na enige tijd kwamen de flatbewoners uit Schothorst weer aan het woord. In het kort: de flat is eigenlijk 'een GGZ-instelling, maar dan zonder toezicht'. De wooncorporatie Portaal zou zich weinig aantrekken van de klachten. Gelukkig konden deze omwonenden zich verenigen en het woord voeren; dergelijke situaties doen zich ongetwijfeld ook elders voor, maar dan ten koste van minder mondige bewoners.

Portaal had geen afgevaardigde naar het overleg gestuurd. Er was wel iemand aanwezig namens wooncorporatie de Alliantie. Die verzuchtte dat er soms sprake is van 'complexe casussen'.

Uiteindelijk was de avond vooral een opsomming van problemen.  Burgemeester Lucas Bolsius ergerde zich aan de nadruk op 'individuele situaties' bij deze ronde. Daar was dit overleg niet voor bedoeld. Een oplossing voor verwarde personen en hun buren lijkt ver weg.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie