Afbeelding
Valerie Kuypers

Boa's Amersfoort op cursus tegen discriminatie

20 november 2018 om 22:07 partnercontent

AMERSFOORT De gemeente Amersfoort gaat 'etnisch profileren' onder ordehandhavers grondig aanpakken. Met enige regelmaat zal er worden onderzocht of er sprake is van deze vorm van discriminatie. Boa's krijgen een cursus om dit tegen te gaan en ook hun rapportages moeten worden aangepast.

Jeroen de Valk

Wethouder Kees Kraanen laat dit weten in een collegebericht aan de gemeenteraad. Hij reageert hiermee op een overleg dat plaatsvond op 28 augustus in de raadszaal. Het debat, aangezwengeld door raadslid Youssef El-Messaoudi (GroenLinks), besprak het 'etnisch profileren' onder politieagenten en boa's (Buitengewoon Opsporings Ambtenaren).

Zij mogen verdachte personen aanhouden, maar het is niet de bedoeling dat zij dan bij voorbaat al mensen met bijvoorbeeld een bepaalde huidskleur uit de menigte halen.

AFKOMST Opvallend is het voorschrift dat iemands afkomst voortaan minder vaak mag worden gemeld in een rapportage van een boa. Als er geen verdere gegevens omtrent een persoon bekend zijn én er geen rede is tot staande houden, mag een boa niet meer in een rapport schrijven 'Turkse jongen' of 'van Noord-Afrikaanse afkomst'.

RAPPER Op korte termijn krijgen boa's een workshop over 'etnisch profileren' in woord en gedrag. De politie wordt daarbij niet bijgeschoold; politiemedewerkers zijn kennelijk al thuis in deze materie. Wel zal van hun kennis en ervaring op dit terrein gebruik worden gemaakt.

Het etnisch profileren blijkt volgens een eerste opgave maar mondjesmaat voor te komen in de regio; er waren vorig jaar vier meldingen. Uiteraard is het mogelijk dat niet eenieder die hiermee te maken heeft, meteen aangifte doet.

In december vorig jaar presenteerde de Nederlandse politie als geheel een nieuw beleid. Een citaat: ,,Oververtegenwoordiging in misdaadstatistieken mag geen argument zijn voor politiecontrole.''

PERS Het verschijnsel haalt geregeld de pers, vooral als een Bekende Nederlander hiermee wordt geconfronteerd. In 2016 werden de rapper Typhoon en Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer staande gehouden, naar verluidt op basis van hun huidskleur en hun auto. Een jonge donkere man in een dure wagen, dat is foute boel, dacht de politie kennelijk. Beiden trokken ermee naar de media en de rapper kreeg excuses aangeboden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie