Afbeelding
Archief BDU Media

Burgemeester: adequaat ingrijpen bij overlast door buren

27 oktober 2018 om 13:38 partnercontent

AMERSFOORT Amersfoort wil sneller en beter kunnen ingrijpen bij  'woonoverlast'. Het gaat daarbij om buren die voor hinder zorgen door stank, lastige dieren, storende bezoekers  en vervuiling en verwaarlozing van zichzelf of hun woning. Uiteraard wil de gemeente ook lieden aanpakken die omwonenden bedreigen; 'intimidatie van derden' wordt niet getolereerd.

Jeroen de Valk

Dit is de strekking van een voorstel aan de gemeenteraad van burgemeester Lucas Bolsius, die vanuit zijn functie de openbare orde in zijn portefeuille heeft. Formeel gezien wil hij twéé dingen: het daadwerkelijk toepassen van de nieuwe Wet Aanpak Woonoverlast, die al een jaar terug door 'Den Haag' werd aangenomen. Voorts moet de wet onderdeel worden van de essentiële 'Algemene Plaatselijke Verordening' (APV).

De APV is een pakket aan regels dat geldt voor iedereen binnen een gemeente en gewoonlijk tot doel heeft de omgeving netjes en leefbaar te houden. Daartoe krijgt de burgemeester de bevoegdheid om straffen op te leggen.

De nieuwe maatregelen gelden niet alleen voor de bewoners, maar ook voor eenieder die tegen betaling gebruik mag maken van een woning, zonder er te zijn ingeschreven. In lichte gevallen wordt gewerkt via buurtbemiddeling om tot een gesprek te komen of inzet van 'bemoeizorg' als iemand geen zorg denkt nodig te hebben terwijl de buurt daar duidelijk anders over denkt.

GELUIDSAPPARATUUR Als een bewoner zijn geluidsapparatuur tot diep in de nacht laat schallen, moet de burgemeester die apparatuur in beslag kunnen laten nemen. In ergere gevallen kan iemand - tijdelijk of permanent - uit een woning worden gezet.

De aandacht zal vooral uitgaan naar eigenaren van koopwoningen. Immers: wooncorporaties die (al dan niet sociale) huurwoningen verhuren, bezitten al middelen om overlast aan te pakken.

Om te voorkomen dat alleen in passende situaties wordt ingegrepen, worden allerlei deskundigen betrokken bij het uitvoeren van de nieuwe wet. In ambtelijke termen: het casusoverleg 'Persoonsgerichte Aanpak'.

Hierin kan de gemeente overleggen met alle mogelijke partijen die iets zouden kunnen betekenen. Al naar gelang de kwestie kan hulp worden ingeroepen van het Leger des Heils, Jellinek (verslavingszorg), Kwintes (daklozenopvang), GGZ Centraal (bij psychische problemen), Stadsring 51(schuldhulpverlening) en uiteraard de wooncorporaties.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie