De Amersfoortse raadszaal, strijdtoneel van de kwestie-westelijke rondweg.
De Amersfoortse raadszaal, strijdtoneel van de kwestie-westelijke rondweg. Jeroen de Valk

Wethouder: rapport over rondweg onvolledig en vol fouten

3 oktober 2018 om 11:34 partnercontent

AMERSFOORT De westelijke rondweg lijkt met rasse schreden dichterbij te komen. Toch blijft deze nog aan te leggen route een onderwerp van taaie discussies. Voor- en tegenstanders staan tegenover elkaar met de hakken in het zand.

Jeroen de Valk

Enerzijds schrijft verkeerswethouder Hans Buijtelaar dat het bestemmingsplan 'onherroepelijk' is vastgesteld, nadat deze 'westelijke ontsluiting' tot aan de Raad van State was aangevochten.

Buijtelaar komt daarbij meteen met een tijdsplanning. Die begint met de opdracht aan een aannemer voor de kap van de eerste bomen, eind dit jaar. Essentieel is het 'aanbestedingstraject', vanaf begin 2019. De daadwerkelijke aanleg kan dan in 2020 van start gaan.

Spreekt dit alles vanzelf? Eind dit jaar nog wordt in de gemeenteraad nog eens de 'financiële raming' besproken, alsmede de bevindingen van een 'second opinion'. Het college ziet de uitkomsten daarvan echter met vertrouwen tegemoet.

UNIVERSITEIT Anderzijds blijven tegenstanders - verenigd in het burgerinitiatief Stichting Groen in Amersfoort - zich roeren. Zij leken solide argumenten in huis te hebben toen de Universiteit van Wageningen een lijvig rapport afleverde. De  opvallendste  aanbeveling luidde: niet doen, die rondweg; dat kost veel geld en natuur en levert weinig tijdwinst op.

Maar Buijtelaar en zijn ambtenaren zijn niet onder de indruk, zo blijkt uit een schriftelijke reactie. Het onderzoek, verricht door studenten die deels de Nederlandse taal niet machtig zijn, is onvolledig en veelal gebaseerd op verkeerde uitgangspunten.

Het rapport spreekt van een tijdwinst van '2,5 procent', terwijl het college dat percentage alleen noemde in verband met het aandeel van doorgaand sluipverkeer. Een ecologisch onderzoek naar De Melksteeg - waar bomen moeten worden geplant, ter compensatie van een massale bomenkap - wordt niet uit de weg gegaan; het is gewoon nog niet afgerond. Op dit moment zijn overheidsinstanties hierover in gesprek.

ZIEKENHUIS En zo gaat het weerwoord verder, tientallen beweringen onderuit halend. Groen in Amersfoort laat zich echter niet uit het veld slaan en reageert met een schrijven onder de kop 'College bevestigt belangrijke onderzoeksbevindingen'. Immers, zo redeneert de stichting: door bepaalde uitspraken niet te weerspreken, geeft de wethouder impliciet aan dat hij het daarmee eens is.

Ook de stichting komt met een lijst details, waaruit zou blijken dat een aantal kwesties terecht door de studenten onder de aandacht is gebracht. Denk aan de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg, zorg voor beschermde diersoorten, de aantasting van de monumentale tuin van het Belgenmonument en de verwachte luchtverontreiniging.

BOMENKAP Buijtelaar betoogt dat verdere vertraging vooral méér kosten met zich mee zal brengen. Zo denkt hij aan de aanleg van een parkeergarage voor het aangrenzende DierenPark; die zou dan wel nog 'vóór het hoogseizoen' in gebruik moeten worden genomen. De bomenkap moet uiterlijk maart 2019 worden afgerond, want dan start het nieuwe broedseizoen.

Op de achtergrond speelt vast nog mee dat de kosten van personeel en materiaal aldoor stijgen, nu de economie aantrekt. Hoe meer uitstel, hoe meer dit alles kan gaan kosten.

Groen in Amersfoort weet dat de tijd dringt en stuurde daarom een herinnering - in officiële termen: een 'rappel' - met het dringende verzoek om uiterlijk 23 oktober in actie te komen. Uiterlijk op deze dag moet de raad dus ingaan op het verzoek 'tot herziening van het bestemmingsplan'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie