Raadslid Bram Leeuwenkamp (GL): 'In miljoenennota geen cént extra voor jeugdzorg'
Raadslid Bram Leeuwenkamp (GL): 'In miljoenennota geen cént extra voor jeugdzorg' Gemeente Amersfoort

'Jeugdzorg nodig, ook na 18de jaar'

26 september 2018 om 12:01 partnercontent

AMERSFOORT Jongeren die pleegzorg ontvangen, krijgen op hun 18de verjaardag te maken met een grote verandering. De jeugdzorg verdwijnt gewoonlijk aangezien ze 'volwassen' zijn. Ze kunnen voortaan zelf bepalen of ze nog een beroep doen op hulpverleners.

Jeroen de Valk

Maar kunnen en willen ze dat wel? Sinds 1 juli dit jaar hebben ze recht op 'verlengde jeugdhulp' dan wel 'pleegzorg' tot hun 21ste jaar. Die krijgen ze echter alleen als ze er zelf mee instemmen; de wet is daar duidelijk over.    

Hierover ging een oriënterende ronde waarvoor de gemeenteraad was uitgeweken van het stadhuis naar een vestiging van zorgverlener De Rading aan de Piet Mondriaanlaan. Veel achttienjarigen, zo bleek al snel, willen op eigen benen staan, wég van de pleegouders of de instelling. Ze zijn toch immers volwassen?

In het ergste geval belanden ze in de opvang voor de volwassen daklozen, zoals te vinden is aan het Smallepad. ,,Daar horen ze niet thuis, ze voelen zich er niet veilig'', zei straatadvocaat René  Slotboom. ,,Het is daarna maar een kwestie van tijd voordat ze verkeerde contacten leggen.''

Over welke jongeren het ging, werd geleidelijk duidelijk. Zorgverleners van De Rading spraken van tienermoeders met LVB - een Lichte Verstandelijke Beperking - en jongeren die opgroeien in gesloten jeugdinstellingen. Het gemiddelde niveau van de jongvolwassenen is dat van een doorsnee 11- tot 13-jarige. De biologische ouders kunnen de opvoeding niet aan, sommigen komen met justitie in aanraking.

Om te voorkomen dat ze afglijden, worden tegenwoordig vanaf het 16de jaar al plannen gemaakt. Kunnen ze te zijner tijd de zelfstandigheid aan? De jongeren worden bij de gesprekken betrokken, zodat ze weten dat ze serieus worden genomen.

Een bijkomend probleem is het vinden van onderdak. Jongeren met een 'rugzakje' komen moeilijk binnen als ze moeten hospiteren bij kamerbewoners. 

Bij een volgend overleg wordt uitgekeken naar meer cijfers; over hoeveel jongeren gaat het? Waar wonen ze of zouden ze willen wonen? Eén ding staat vast, zo liet Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) weten: ,,In de miljoenennota wordt geen cént extra gereserveerd voor jeugdzorg.''  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie