Wethouder Astrid Janssen: graag discussie over veehouderij zonder op de persoon te spelen.
Wethouder Astrid Janssen: graag discussie over veehouderij zonder op de persoon te spelen. GroenLinks

Gemeente wil kippenboer overhalen tot diervriendelijke werkwijze

10 september 2018 om 13:02 partnercontent

AMERSFOORT De provincie Utrecht en de gemeente Amersfoort moeten in gesprek gaan met de ondernemer van een megakippenstal in Hoogland. De  ondernemer, die wil gaan uitbreiden van 63.000 naar 103.000 kippen, houdt zich aan de huidige regels, maar kan misschien worden overgehaald om over te gaan op een werkwijze die vriendelijker is voor dier, mens en milieu. 

Jeroen de Valk 

Dit is de uitkomst van een debat in het stadhuis, waarbij een motie van deze strekking werd aangenomen. De indieners - SP en GroenLinks - erkennen dat de kippenboer aan de Neerzeldertseweg in zijn recht staat. Hij doet niets illegaals en de drastische uitbreiding van zijn bedrijf zou noodzakelijk zijn om financieel te overleven.

Echter: is deze intensieve veehouderij nog wel van deze tijd? Bij een eerder overleg in de raadszaal moest een vertegenwoordiger van het bedrijf toegeven dat de boerderij in de 'Beter Leven'-categorie nog niet één ster zou halen.

PROVINCIE De indieners verwijzen naar de toekomstplannen van de provincie, als vastgelegd in het adviesrapport 'Landbouwvisie Provincie Utrecht 2018'. Deze 'visie' wordt nog deze maand in de Provinciale Staten besproken. Hierin staat het voornemen om 'intensieve veehouderij in zijn geheel af te bouwen (…), omdat dit binnen de provincie Utrecht niet langer wenselijk is vanwege de impact die het heeft op de mens, het milieu en de dieren zelf'.

Critici zagen weinig in het voorgenomen gesprek met de ondernemer, omdat het hem vooralsnog tot niets verplicht. De motie werd niettemin aangenomen, mede omdat het ook de gemeenteraad oproept om standpunten in te nemen over de bio-industrie. 

Eerder deze maand raakten de gemoederen verhit toen een afgevaardigde van Animal Rights zei dat kippen op bedrijven als deze 'als oud vuil' zouden worden behandeld. Wethouder Astrid Janssen vond het tijd worden voor een algemene discussie, waarbij 'niet op de persoon zou worden gespeeld'.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie