Christian van Barneveld (links, Groen in Amersfoort) overhandigt een petitie aan raadsvoorzitter Ben van Koningsveld (rechts).
Christian van Barneveld (links, Groen in Amersfoort) overhandigt een petitie aan raadsvoorzitter Ben van Koningsveld (rechts). Jeroen de Valk

West-tangent: nieuw onderzoek haalt oude plannen onderuit

29 augustus 2018 om 11:13 partnercontent

AMERSFOORT De strijd tegen de aanleg van de westelijke rondweg lijkt gestreden, vooral nadat zelfs GroenLinks ermee instemde. Maar de plannen kunnen ondanks jaren van verhitte discussies wel eens op losse schroeven komen te staan. De universiteit van Wageningen heeft een onderzoek laten verrichten naar het nut en de noodzaak van de omstreden autoweg.

Jeroen de Valk 

Het voorlopige resultaat daarvan - de researchers zijn nog  niet klaar - is een146 pagina's tellend rapport onder de naam 'West-Tangent: New infrastructure plan in Amersfoort / Evaluation of the project and Recommendations'. Het werd opgesteld door zeven onderzoekers van 'Wageningen University and Research'. De aanbevelingen luiden: het autoverkeer krijgt op de aan te leggen weg tweeënhalve procent tijdwinst, wat een schamele winst is, de kosten - zeker 67 miljoen euro - en de bomenkap in aanmerking genomen.

'BEHOORLIJK BESTUUR' Bescheiden aanpassingen van de bestaande wegen en een verdere uitbreiding van het openbaar vervoer kunnen ook soelaas bieden. 

Voorts betogen de onderzoekers dat de eerdere, gemeentelijke metingen achterhaald zijn. De actiegroep Stichting Groen in Amersfoort, die de studie aan de gemeenteraad overhandigde, schrijft: ,,Voor de Westelijke Ontsluiting heeft de gemeente veel berekend maar weinig gemeten: de doorstroomsnelheid slechts eenmalig in 2011. Dat was vóór de verhuizing van ziekenhuis De Lichtenberg (…) en vóór de verbreding van de A28.'' 

Aanleiding voor de stichting om zich af te vragen hoe betrouwbaar de gemeentelijke berekeningen voor de toekomst zijn, zolang de 'actuele' gegevens van zo ver terug dateren.  

Voorstanders van west-tangent beroepen zich op het principe 'behoorlijk bestuur': de besluiten zijn genomen, en de gemeente dient de ingeslagen weg verder te volgen. ,,Maar hoe behoorlijk is een bestuurder die zich afsluit voor belangrijke nieuwe informatie?''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie