Raadslid Youssef El-Messaoudi
Raadslid Youssef El-Messaoudi Annemoon van Hemel

Raad spreekt over discriminatie door politie

24 augustus 2018 om 12:57 partnercontent

AMERSFOORT De gemeenteraad is terug van vakantie en gaat meteen van start met tenminste zes hete hangijzers waarvoor drie vergaderzalen nodig zijn. Eén van de onderwerpen is 'etnisch profileren' ofwel een vorm van discriminatie. De nadruk ligt hierbij op het optreden van politieagenten en boa's. Zij mogen verdachte personen aanhouden, maar worden geacht daarbij niet al bij voorbaat mensen met een bepaalde huidskleur of afkomst uit de menigte te halen. 

Jeroen de Valk 

Geregeld haalt dit verschijnsel de publiciteit; vooral wanneer een bekende Nederlander ermee wordt geconfronteerd. In 2016 ontstond ophef over etnisch profileren door de politie nadat rapper Typhoon en Feyenoordkeeper Kenneth Vermeer staande werden gehouden op basis van hun huidskleur en dure auto. 

STATISTIEKEN In december vorig jaar presenteerde de Nederlandse politie een nieuw beleid. Een citaat: ,,Oververtegenwoordiging in misdaadstatistieken mag geen argument zijn voor politiecontrole.''

Een actuele aanleiding voor een debat is er niet; wel wil de gemeenteraad zich laten informeren over de mate waarop in Amersfoort mogelijk etnisch wordt geprofileerd, en vervolgens hierover in gesprek gaan.

Het rondetafelgesprek wordt georganiseerd op initiatief van Youssef El-Messaoudi, vice-fractievoorzitter van de Amersfoortse fractie van GroenLinks. Het tegengaan van etnisch profileren strookt volgens hem met het coalitieakkoord, waarin het wemelt van termen zoals 'samen' en 'verbinden'.  

Een informatieve presentatie van Controle Alt Delete opent het debat. Controle Alt Delete is een initiatief dat zich sinds vijf jaar inzet voor 'eerlijke en effectieve' politie-inzet. De instelling staat mensen bij gedurende klachtenprocedures en gaat in gesprek met de politie. Bij de inleiding wordt vooral stilgestaan bij de situatie in Amersfoort.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie