!

Free to be Free Amersfoort première

donderdag 15 juni 2023 19:00 tot zondag 18 juni 18:30

Hoe vrij ben je om vrij te zijn? Het antwoord op die vraag is voor iedereen verschillend. Free to be Free is de nieuwste locatievoorstelling van Sites of Memory  (@sitesofmemory) over vrijheid en verzet. De voorstelling is voor het eerst van 15 t/m 18 juni in Amersfoort te zien als onderdeel van de Keti Koti maand.  

Free to be Free is speciaal ontwikkeld ter gelegenheid van de 150ste herdenking van de afschaffing van de slavernij. De doorwerking van dit verleden is voor velen nog steeds voelbaar. Veel mensen hebben te maken met institutioneel racisme en van reparaties is nog geen sprake. Zolang racisme en uitsluiting, voortkomend uit het koloniale denken en het slavernijverleden, niet structureel worden aangepakt, stelt Sites of Memory de vraag: vrijheid voor wie? Wat hebben de vrijheidsstrijders uit het verleden ons te vertellen? En zij die zich vandaag de dag hard maken voor vrijheid? Wat weten we van onderdrukking en het verzet ertegen? 

In Free to be Free nemen we het publiek mee langs de verhalen en plekken die verbonden zijn aan de koloniale geschiedenis in Amersfoort, van plantage-eigenaren tot abolitionisten. Aan de hand van dans, theater, poëzie en muziek komen verhalen tot leven. Naast Amersfoort wordt de voorstelling in 2023 en 2024 opgevoerd in Deventer, Utrecht, Amsterdam, Haarlem en Willemstad in Kòrsou (Curaçao). 

Sites of Memory maakt sinds 2016 locatievoorstellingen over de vaak nog onderbelichte verhalen uit de koloniale geschiedenis en het slavernijverleden. Met veel succes brengen multidisciplinaire makers deze verhalen op een toegankelijke manier onder de aandacht van het publiek in verschillende Nederlandse steden en daarbuiten. Sites of Memory is opgericht door cultureel historicus Jennifer Tosch en theatermaker Katy Streek. 

De nieuwe voorstelling Free to be Free wordt ontwikkeld in samenwerking met choreograaf Jomecia Oosterwolde, spoken word kunstenaar en muzikant Jörgen Gario, muzikant en danser Michael Wanga, beeldend kunstenaar en kostuumontwerper Alejandra Silva, spoken word kunstenaar Juan-Carlos Goillo, theaterkunstenaar Jeannie Zuiderwijk en dansers Ciara Anastasia Hiwat & Irene Mommers.

Free to be Free komt voort uit een samenwerking met Comité 30 juni / 1 juli Amersfoort en Flint, met ondersteuning van Gemeente Amersfoort en Museum Flehite. 

PRAKTISCH

De voorstelling vindt plaats op: 

15 juni, 19:00 (Try-out)

16 juni, 19:00 (Première) 

17 juni, 16:30 uur en 19:00 uur

18 juni, 13:00 uur en 16:30 uur

Duur: 60 minuten 

Startlocatie: St. Aegtenkapel in Amersfoort 

Taal: Dit optreden is in het Nederlands met teksten in het Engels, Papiamentu en Sranan Tongo

Info & kaartverkoop: sitesofmemory.nl/freetobefree

Locatie