Job-passie, een vertelconcert, 2 april in de Bergkerk

zondag 2 april 2023 15:30 t/m 17:00

In de tijd voor Pasen geeft harmonieorkest O.B.K.-Zeist een bijzonder concert, een Job-passie. In deze Job-passie staat het boek De drie rozen van Abel Herzberg centraal. Het idee is afkomstig van de solo-theatervoorstelling ‘Job’ van de in 2009 overleden acteur Henk van Ulsen, waarmee hij in de jaren tachtig en negentig volle zalen trok. Het verhaal gaat als volgt. De joodse Salamon Zeitscheck was een eenvoudige kleermaker van voor de Tweede Wereldoorlog én een denker. Na de oorlog overdenkt hij zijn leed en vooral waarom hem dit allemaal is overkomen. Zijn gezin is niet teruggekomen uit de kampen en zijn familie is uitgedund. In zijn brieven richt hij zich tot Job. Ook het leven van Job was – zo vertelt het verhaal - een lange lijdensweg, buiten eigen schuld. Wat een willekeurig onrecht is hem aangedaan. Het ‘lot’ heeft zijn leven zwaar getroffen. In drie indrukwekkende brieven overdenkt hij wat hem is overkomen, beschrijft hij zijn klacht en zijn aanklacht en roept hij om rechtvaardigheid. Uiteindelijk ontdekt hij een weg om verder te kunnen. Drie rode rozen is alles wat hem rest. Het zijn ontroerende brieven afkomstig uit het beroemde boekje ‘Drie rode rozen’ van Abel Herzberg. Tijdens het concert staan deze brieven centraal. Samen met verteller Marius Gosschalk en violiste Rossitza Ovtcharova verklankt O.B.K. deze bijzondere brieven gericht aan de bijbelse figuur Job. Harmonieorkest O.B.K. speelt onder andere Serenity van Ola Gjeilo en de Nocturne van Rolf Lovland. 

Koninklijk Harmoniegezelschap O.B.K. uit Zeist is een harmonieorkest bestaande uit ongeveer zestig muzikanten. Het orkest staat onder leiding van Arnold Span. Al vele jaren staat het orkest garant voor muziek van hoog niveau. In 2018 heeft O.B.K. een kerstverhalenconcert gegeven in de Bergkerk te Amersfoort, eveneens samen met acteur en verhalenverteller Marius Gosschalk. De samenwerking smaakte naar meer en zo ontstond het idee om in de week voor Pasen met hetzelfde format een passieconcert te geven. Initiatiefnemer is Jan van Baardwijk, dominee van de Bergkerk en tevens lid van O.B.K.-Zeist.

De voorstelling vindt plaats op zondagmiddag 2 april – Palmpasen – om 15.30 uur in de Bergkerk te Amersfoort, Dr. Abraham Kuyperlaan 2.

Kaarten € 18,50 Jongeren t/m 18 jaar en studenten € 10,-

Kaarten zijn te verkrijgen via www.ticketkantoor.nl/shop/drieroderozen

Locatie