Anst en Levenskunst in Filosofisch cafe

maandag 27 maart 2023 19:30 t/m 22:00

“Angst en levenskunst” in Filosofisch cafe                                                                                                                                                                                     

door Dick Kleinlugtenbelt

Wij zijn allemaal bang voor dingen die angstaanjagend zijn. Dat zijn erge dingen. Ze laten ons niet met rust. Ze beïnvloeden ons denken en handelen. Welke dingen jagen zoal angst aan? Wat is angst? Hoe om te gaan met angst?  Wanneer verdwijnt de angst?                                                                       

Dick zal beginnen met een voorbeeld van een levensbedreigende angst kwestie die besproken werd in een moreel beraad. In moreel beraad gaan de deelnemers op zoek naar hun innerlijk kompas (een leefregel en waarde), die de angst in goede banen kan leiden. Er zullen ook verschillende opvattingen over angst aan de orde komen. Angst heeft veelal een scherpe blik. Ze stemt tot nadenken over het eigen bestaan en herinnert ons aan onze vrijheid, aan de mogelijkheden die we zijn door de vrijheid ter hand te nemen.

“Wie geen angst kent kan niet moedig zijn.”

“De tegenhanger van angst is moed, het midden tussen te veel angst (laf) en te weinig angst (roekeloos).”

Dick Kleinlugtenbelt is socioloog en filosoof. Hij werkte vele jaren als hoofd kwaliteit en ethiek in de Geestelijke Gezondheidszorg. Op diverse plekken geeft hij lezingen en cursussen op het gebied van levenskunst, ethiek en socratische gespreksvoering. Hij is auteur en opleider gespreksleider moreel beraad. Van zijn hand verscheen een trilogie over klassieke en moderne levenskunst: ‘Mensbeelden en levenskunst’, ‘Levenskunst. Bevriend raken met jezelf en de ander’ en ‘Moderne levenskunsten’. Samen met anderen leidt hij het Filosofisch Café in Arnhem.

Het programma ziet er als volgt uit: lezing, met gelegenheid tot vragen stellen, pauze, gesprek over bepaalde onderwerpen uit de lezing.

Filosofisch Café

27 maart 2023

Aanvang 19.30 uur (inloop vanaf 19 uur)

KadeCafé, Eemplein 75, Amersfoort

Entree €10 (vooraf boeken via Tertulia033.nl) of €12,50 aan de zaal

Tertulia033.nl 

Locatie