SPOEDCURSUS MENSENKENNIS

zondag 26 maart 2023 15:00 tot 17:00

Bericht voor de pers

Gaat over:          wat er zondagmiddag 26 maart gaat gebeuren in theater De Lieve Vrouw

Namelijk:            een cabaret voorstelling met als titel “spoedcursus mensenkennis”

Bijzonderheid:   door een Nijkerkse beginneling

Recensie

Als onderzoeker naar menselijk gedrag deelt hij zijn ervaringen en analyses op een zeer onderhoudende wijze. Hij deelt rake kwinkslagen uit en als dichter en zanger weet hij de aandacht goed vast te houden. Een cursus die past bij een gezonde kritische houding en de lach als cadeau mee geeft.

Op de plank

Al jarenlang zit het in zijn achterhoofd: hij wil een theaterstuk te maken. Tijdens een sabbatical heeft hij die geschreven. Twee jaar lang lag het op de plank. En nu staat het op de planken.

Eind januari was zijn premiere in theater De Breede Beek te Nijkerk. Voor een bijna volle zaal. Nu volgt de dernière, om de hoek, in theater de Lieve Vrouw te Amersfoort. 

Bram was 25 jaar marktonderzoeker, als mede-eigenaar van Blauw Research, een toonaangevend bedrijf in die sector. Hij heeft zich dus veel verdiept in het menselijk gedrag. Zowel wetenschappelijk als ook in de praktijk. 

“Na 25 jaar dacht ik dat ik het wel zo’n beetje wist hoe het zat. En toch, ik schrok ervan hoeveel ik tijdens Corona nog heb bijgeleerd over de menselijke rariteiten en systeemfoutjes die in ons allemaal zitten. En dat is soms pijnlijk, soms hilarisch, maar altijd verwonderlijk. En dat heb ik samengeperst in een spoedcursus mensenkennis. Je kunt er dus wat van opsteken. Maar het kan ook zomaar zijn dat je er om moet lachen. Daar doe ik mijn best voor althans.”

Persoonlijke noot/d

Als onderzoeker heeft hij een prachtige en leerzame tijd gehad. Hij heeft voor veel grote bedrijven mogen werken. “Maar na 25 jaar wilde ik de commerciële wereld uit. Niet dat ik er op wil afgeven. Maar als mid-lifer kreeg ik steeds meer het verlangen om voor missie-gedreven organisaties te gaan werken. Om een ander soort impact te maken”. 

Daarom heeft hij twee jaar terug Neerlandshoop opgericht. Niet helemaal toevallig vernoemd naar een vermaard duo dat in de jaren 70 furore maakte met maatschappij kritisch cabaret. Ik heet Bram en mijn vrouw heet Freek, dus heel veel creativiteit was daar niet voor nodig. (Neerlandshoop was de naam van het duo Bram Vermeulen en Freek de Jonge).

“Mijn missie met Neerlandshoop is ‘meer harmonie in Nederland’. In deze tijd van polarisatie steun ik bijvoorbeeld initiatieven van mensen die daar mee bezig zijn. Zoals bijvoorbeeld ‘de Hardverzachters’ (www.hardverzachters.nl) die de online dialoog weer gezond wil maken. En ik werk voor organisaties zoals het Leger des Heils en Tony’s Chocolonely aan strategische vraagstukken. Bovendien neem ik soms zelf initiatieven die de missie ondersteunen. Zo ook deze cabaret voorstelling.”

Ik ben niet grof, niet plat, niet spottend, niet beledigend. Wil ik bewust niet zijn. Maar ik zoek wel de randjes op. En ik wil ook dat er gelachen wordt. Best een uitdaging. Maar ik wilde het per se wel op die manier doen. Anders zou ik mezelf verloochenen.

Daarom was ik heel blij met de recensie. Want dat is precies hoe ik het heb bedoeld. Maar goed, het is aan het publiek om dat te beoordelen. Ieder zijn smaak. En dat is maar goed ook. Want harmonie bestaat bij de gratie van verschillen.

Zondagmiddag 26 Maart 15u

Ach, en waarom ook niet?! Er is die zondag toch geen Eredivisie programma en geen Formule 1 op tv. Bovendien, het is een voorstelling met een boodschap, dus je kunt ook een keer uitslapen op zondag. Of, mocht je nog een goed excuus nodig hebben om die ene verjaardag een keer over te slaan, …. van harte welkom!

Locatie