!
VrijwilligersAcademie voor gratis workshops
VrijwilligersAcademie voor gratis workshops Indebuurt033

Werken aan een inclusieve samenleving

donderdag 23 februari 2023 9:30 tot 12:30

In deze training (I-coaching) worden vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk getraind in de Kritische Reflectie Methode, een dialoog-methode om gesprekken over discriminatie en inclusie te kunnen begeleiden en onderling begrip en verbinding te vergroten. Het traject is in principe bedoeld voor vrijwilligers en actieve bewoners vanaf 18 jaar die zichzelf zien als verbinders en op zoek zijn naar instrumenten en handvaten om vooral de moeilijke gesprekken te kunnen blijven voeren en het dialoog in de eigen gemeenschap levend te houden.

i-Coaching maakt gebruik van mogelijkheden en talenten die aanwezig zijn in de betrokken personen. Zo wordt er gezocht naar lokale oplossingen voor lokale problemen. i-Coaching nodigt alle deelnemers uit om actief betrokken te zijn bij het bewustwordingsproces, het onderzoek en de onderhandelingen over de mogelijke afspraken of oplossingen. i-Coaching zet het delen van levensverhalen en ervaringen centraal  De narratieve benadering ziet levens als verhalen; verhalen die we zelf vormgeven, verhalen waar we instappen of verhalen die door anderen verteld worden. 

De Kritische Reflectie Methode kan ingezet worden om: Vertrouwen te kweken en een veilige dialoog omgeving te creëren. Een voorval van discriminatie of uitsluiting te ontleden en te analyseren: Wat is er precies gebeurd? Op welk niveau? Waar doet het pijn? Bij wie? Waarom? Zichtbare en onzichtbare elementen bij een geval van discriminatie of uitsluiting zichtbaar te maken Een sociaal vangnet te creëren voor alle betrokkenen: Hoe kunnen bewoners elkaar opvangen? Hoe houden wij het samen uit? Wat is daarvoor nodig? Hoe houden wij de wijk of buurt leefbaar voor ons allemaal? 

De training bestaat uit twee bijeenkomsten: op 23 februari en 9 maart van 9:30-12:30 uur.

Locatie