!
Een astronomisch dagboek in spijkerschrift uit de tijd van Alexander de Grote
Een astronomisch dagboek in spijkerschrift uit de tijd van Alexander de Grote Bert van der Spek

Astronomische Dagboeken, Babylonische chronografische teksten

maandag 20 februari 2023 20:00 tot 22:00

Prof. dr. Bert van der Spek – Emeritus hoogleraar Oude geschiedenis aan  de Vrije Universiteit houdt de Ex Oriente Lux Lezing.

De lezing vindt plaats in De Brugkerk Schuilenburgerweg 2 te Amersfoort op maandag 20 februari 2023, aanvang 20.00 uur. Er is ruime parkeergelegenheid bij de kerk of in de directe omgeving op het Euterpeplein. De Brugkerk is ook goed met buslijn 8 vanaf het station te bereiken, halte Brugkerk.

Het onderwerp is: ‘Die maand hoorde ik het volgende’: Babylonische chronografische teksten uit de Hellenistische periode                                                       

Bert van der Spek werkt (samen met Irving Finkel, Reinhard Pirngruber, Joost Huijs en Kathryn Stevens) al meer dan twintig jaar aan de uitgave van alle kronieken en historische secties van de Astronomische Dagboeken uit Babylon. Babylonische geleerden hielden korte historische verslagen bij over de activiteiten van koningen, oorlogen, lokale gebeurtenissen, zowel in aparte teksten (kronieken) als als onderdeel van astronomische dagboeken, waarin zij ook dagelijks de stand van de sterrenhemel noteerden. De schrijvers komen echt dichtbij door de persoonlijke noot: ‘Die maand hoorde ik het volgende’ of (bij de astronomische waarnemingen): ‘Ik kon niets waarnemen, want het was bewolkt’. Wat zijn het eigenlijk voor teksten, waartoe dienden zij? Wat komt er kijken bij de uitgave van zulke teksten? Dit n.a.v. R.J. van der Spek, Irving Finkel, Reinhard Pirngruber, with the assistance of Joost Huijs, ed. by Kathryn Stevens, Babylonian Chronographic Texts from the Hellenistsic Period (Writings from the Ancient World; Atlanta: Society of Biblical Literature, [in druk]).