Kerst en Nieuwjaar in Joriskerk
Kerst en Nieuwjaar in Joriskerk Culturele Commissie Joriskerk Amersfoort

Kerst en Nieuwjaar op de Jorisorgels

dinsdag 26 december 2023 15:30 tot 16:45

Met Kerst en Oud en Nieuw zijn er weer orgelconcerten in de Sint-Joriskerk. Op dinsdag 26 december (Tweede Kerstdag) komen organist Maurits en zangeres Lisa Bunt om samen met Rien Donkersloot een afwisselend kerstprogramma te laten horen. Op Nieuwjaarsdag klinkt alleen maar Bach, gespeeld door Rien Donkersloot.

Maurits Bunt (1997) is een veelzijdig musicus. Hij is organist, klavecinist, kerkmusicus en beiaardier. Hij studeerde orgel bij Sietze de Vries (privé), Bas de Vroome en Aart Bergwerff, improvisatie bij Hayo Boerema en kerkmuziek aan het Codarts conservatorium Rotterdam. De masterstudies orgel bij Ton Koopman (oude muziek literatuur) en Hayo Boerema (improvisatie), en beiaard bij Frans Haagen en Christiaan Winter sloot hij beide cum laude af. Hij is stadsbeiaardier van Groningen, en beiaardier van Epe. Hij is kerkmusicus van de Evangelisch Lutherse kerk in Apeldoorn en programmeur van de serie Bergkerkconcerten Deventer. Hij is docent aan muziekschol in Barneveld en Rijssen. Daarnaast heeft hij een privé-lespraktijk in Ede en in zijn woonplaats Klarenbeek.

Zijn vrouw Lisa Bunt (1999) begon in 2007 op 8-jarige leeftijd met panfluit spelen. Ze volgde een masterclass bij Matthijs Koene. In 2019 studeerde ze cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam als muziekdocent (Bachelor), waarbij zij zang studeerde bij Valeria Mignaco (oude muziek), Pieter van Breugel (eigen praktijk, zanger en logopedist) en René Harp. Ze vervolgde haar studie bij Valeria Mignaco om zich te verdiepen in het uitvoeren van oude muziek. Ze maakt deel uit van het Geistliches Consort, dat zich richt op het uitvoeren van oude muziek. Naast haar zangoptredens werkt ze ook als muziekdocent in het voortgezet onderwijs. 

Op het programma staan een improvisaties over kerstliederen (op twee orgels), het Concerto in F van Georg Frederic Handel, Psalmprelude psalm 33 No. 3, set 2 van Herbert Howells en Marcel Dupré’s Symphonie Passion (deel 1 en 2). 

Op maandag 1 januari 2024 concerteert Rien Donkersloot ‘Bach op Nieuwjaarsdag’ op hoofd- en koororgel met uitsluitend muziek van   Johann Sebastian Bach. Op het programma staan onder andere Preludium en Fuga in c moll BWV 539 en 575 en diverse koraalbewerkingen op het koororgel. Op het hoofdorgel speelt hij Preludium und Fuge in c moll, BWV 546, Aria ‘Die Seele ruht in Jesu Händen’, BWV 127 (in een arrangement Albert van der Hoeven), het Concerto in Es BWV 597 en Preludium und Fuge in D, BWV 532.

Beide concerten beginnen om 15.30 uur. De kerk is open vanaf 15:00 uur. Toegang 10 euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop. Tot 21 jaar vrije toegang.

Locatie