Orgelconcert Willem van Twillert
Orgelconcert Willem van Twillert Herman Logtenberg

Orgelconcert Willem van Twillert

woensdag 13 juli 2022 20:00 t/m 21:30

Willem van Twillert maakt feest in Joriskerk

Met een programma vol feestelijke orgelmuziek opent Willem van Twillert op woensdagavond 13 juli 2022 de reeks zomerorgelconcerten in de Sint-Joriskerk in Amersfoort. Daarbij speelt hij oude en nieuwe muziek op het hoofdorgel en het onlangs opnieuw uitgebreide koororgel.

Hij begint zijn programma op het Metzler/Edskes-koororgel met eigen bewerkingen van drie composities die oorspronkelijk niet voor orgel zijn geschreven. Van William Byrd  (1543-1623) speelt hij het klavecimbelstuk The Galliarde to the third Pavanian uit 1591. François Couperin (1668-1733) schreef  in 1722 een klavecimbelwerk met een mysterieuze en ook humoristische titel Le Tic-Toc-Choc ou les Maillotins. Het is vrolijke en aanstekelijke muziek. De ratelende hamers van het klavecimbel imiteren een batterij druk tikkende klokken. De familie Maillot waarnaar in de tweede helft van de titel wordt verwezen, waren spectaculaire touwdansers op de kermis. Van Georg Frideric Handel (1685-1759), Duitser in Engeland, speelt Van Twillert de bekende Ouverture uit het orkestwerk Music for the Royal Fireworks (HWV 351)

Vervolgens maakt de concertgever een wandeling naar de andere kant van de kerk, om het feest te vervolgen op het grote Naber-orgel. Van Johann Sebastian Bach (1685-1750) speelt hij de alt-aria,  ‘Schafe können sicher weiden’, uit cantate BWV 208. De oorspronkelijke zang- en orkestnoten zijn naar orgel omgezet door André Isoir (1935-2016).

Bij feest hoort dansen. Die krijgen we te horen in de Courante & Gigue uit Suite in Ouden Stijl (1944) van de Zupthense organist Cornelis Johan Bute  (1889-1979). Daarna zet Van Twillert gloednieuwe muziek van de Duitse componist Hans-André Stamm (*1958) op de witte lessenaar. Stamms Toccata on Highland Cathedral, een stuk in Schots-keltische sfeer, is dit jaar uitgebracht.

De Engelse componist Andrew Carter  (*1939) publiceerde in 2004 Saint Wilfrid’s Suite. Van Twillert speelt daaruit de virtuoze Finale, gecomponeerd in een Frans aandoende stijl. De melodie lijkt in het begin op de melodie van ‘U zij de Glorie’. Carter behandelt deze koraalmelodie op een manier zoals alleen Engelse organisten dit kunnen.

De onstuimige toccata over de gregoriaanse melodie Tu es Petra van Henry Mulet, die Van Twillert vervolgens speelt, (1878-1967) is terecht wereldberoemd. Van eigen hand speelt hij in achttiende-eeuwse stijl gecomponeerde Zetting, Prelude en slotzetting Psalm 100, om het concert te besluiten met Carillon de Westminster van Fransman Louis Vierne (1870-1937).

Willem van Twillert (1952) is sinds 1979 organist van de Johanneskerk in Amersfoort. In 1978 behaalde hij cum laude het diploma Uitvoerend Musicus (UM) en de aantekening improvisatie bij de Acte B voor Orgel bij Piet Kee aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Hierna studeerde hij  bij Gustav Leonhardt en incidenteel bij Klaas Bolt en Harald Vogel.

Het concert begint om acht uur ‘s avonds, toegang tien euro, inclusief koffie of thee vooraf en na afloop.

Locatie