!
De Volmolen Amersfoort
De Volmolen Amersfoort

De Volmolen Amersfoort

donderdag 9 juni 2022 19:00 tot 20:00

De Katoendrukkerij maakte samen met Schoonhoven Producties het afgelopen jaar de driedelige documentaire ‘De Volmolen Amersfoort: Het katoendrukken, Het vollen en De verhalen’. 

Amersfoort kende eeuwenlang een textielnijverheid waar veel inwoners van de stad hun werk in vonden. De gemeente joeg deze nijverheid aan door subsidies, burgerschapsverleningen en andere stimulerende maatregelen om textielondernemers te verleiden naar de stad te komen. Decennialang was Amersfoort de grootste bombazijnstad (=katoen met linnen) van Nederland. De eerste katoendrukkerij van Europa vestigde in de 17e eeuw in Amersfoort. De grootste weverij van Nederland stond rond 1800 in Amersfoort. De Volmolen is een van de tastbare overblijfselen van deze interessante textielgeschiedenis. 

In de documentaire schetsen we een beeld van deze historie. Wat is katoendrukken, wat is vollen, wat weten we nog van de historie van De Volmolen en wat betekent het rijksmonument nu nog? 

Kom er achter en woon de komende vertoning bij op donderdag 9 juni a.s. om 19 uur in De Katoendrukkerij. Toegang gratis. 

Aanmelden via info@dekatoendrukkerij.nl

De documentaire is mede tot stand gekomen dankzij een bijdrage van de Gemeente Amersfoort en vele vrijwillige medewerkers.

Locatie