Afbeelding
Pixabay

Criminelen actief in de zorgsector: ‘Ik wil weten of dit ook in Amersfoort speelt’

12 april 2021 om 19:15 Misdaad

AMERSFOORT Zijn er in Amersfoort ook criminelen actief in de zorgsector? Op die vraag wil Bram Leeuwenkamp (GroenLinks) duidelijkheid hebben van de gemeente. In een recent verschenen onderzoek van RTL Nieuws kwam naar voren dat dit op meerdere plekken in het land namelijk het geval is. 

door Jeroen van der Veer

In de inmiddels bekende gevallen worden zorginstellingen geleid door criminelen die misbruik maken van inwoners en zorggelden. Voorbeelden die in het artikel worden gegeven zijn onder andere dat kwetsbare cliënten worden ingezet in hennepkwekerijen of gedwongen worden om zichzelf te prostitueren. ,,Ik ben benieuwd of Amersfoort onderzoeken laat verrichten of er ook zorgfraude in Amersfoort is”, aldus Leeuwenkamp. 

Uit het RTL-onderzoek blijkt ook dat criminelen zorginstellingen regelmatig gebruiken om geld wit te wassen. De fractie van GroenLinks maakt zich ernstige zorgen en trekt aan de bel. ,,Er zijn landelijk zeventig gevallen bekend. Dat vind ik veel. Ik hoop echt dat dit in Amersfoort niet speelt en ik wil van het college weten hoe zij er alles aan doen om dit buiten de stad te houden.”

Hiervoor moet de gemeente de zogenoemde Bibob inzetten, vindt Leeuwenkamp. Deze Wet Bevordering integriteitsbeoordeling door het openbaar bestuur maakt het mogelijk om zorgaanbieders te screenen of te acteren op signalen van mogelijke criminele activiteiten bij zorgaanbieders. ,,Ik ben ook wel benieuwd hoevaak de gemeente dit instrument in het verleden heeft ingezet. Dit is een goed instrument om dergelijke criminele praktijken te voorkomen en daarom heb ik nu schriftelijke vragen ingediend.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie