Afbeelding
Pixabay

Negen inbraken per 10.000 Amersfoorters dit jaar en dat valt mee

22 oktober 2021 om 06:00 Inbraak

AMERSFOORT In de eerste negen maanden van dit jaar is er bijna 17.000 keer ingebroken in een woonhuis. Dat is gemiddeld 59 keer per dag, blijkt uit recent bijgewerkte cijfers van de politie.

Met 9,1 inbraken per 10.000 inwoners, is Amersfoort een behoorlijk veilige gemeente, ondanks de hoge graad van verstedelijking. Het gaat om 143 gemelde inbraken; in dezelfde periode vorig jaar waren dat nog 301 gevallen. Vooral wanneer deze cijfers worden vergeleken met omliggende gemeenten die veelal donkerrood kleuren. In de top-10 van wijken (of kernen) waar het vaakst in de provincie werd ingebroken, komt de Keistad helemaal niet voor.

In de Utrechtse buurgemeenten Zeist en Baarn registreerde de politie dit jaar relatief de meeste inbraken. In Zeist was het tot en met september 175 keer raak. Dat komt neer op 27 inbraken per tienduizend inwoners. In Baarn waren dit er 56, wat goed voor zo’n 23 woninginbraken per tienduizend inwoners. Andere gemeenten waar relatief vaak werd ingebroken zijn Vlaardingen, Laren, De Bilt en Kerkrade.

In het leeuwendeel van de gemeenten gebeurde dit - in lijn met de landelijk dalende trend  - minder vaak dan in dezelfde periode in 2020. Opvallende uitschieters zijn Midden-Groningen, waar dit aantal bijna verdubbelde tot 81 inbraken. Ook in Helmond, Wijchen en Wijk bij Duurstede werd tientallen keren vaker ingebroken.

CORONADIP Het aantal woninginbraken is dit jaar aanzienlijk lager dan vorig jaar, zoals te zien is in de grafiek. Volgens het CBS is deze daling het gevolg van het feit dat mensen sindsdien veel vaker thuis zijn. Dit jaar telde vooral februari, maart en april relatief weinig inbraken. In Nederland gold van 23 januari tot en met 28 april namelijk een avondklok. Na de opheffing van de avondklok nam het aantal inbraken tot en met augustus weer toe, al zijn de aantallen alsnog aanzienlijk lager dan in de afgelopen twee jaar.


Het aantal inbraken daalde landelijk flink sinds de corona-uitbraak. - Foto: Local Focus

(In deze tabel vind je per provincie de top tien wijken waar het vaakst werd ingebroken.)

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie