Afbeelding
Peter Tijhuis

‘Kantoorgebouw van het Jaar’ staat in Amersfoort

28 oktober 2020 om 19:09 Economie

AMERSFOORT Het Platform in De Nieuwe Stad in Amersfoort is uitgeroepen tot Kantoorgebouw van het Jaar 2020. Dat werd woensdag 28 oktober bekendgemaakt tijdens een feestelijke online event. Het project van architectenbureau Space Encounters en ontwikkelaar en belegger Schipper Bosch laat volgens de jury zien hoe het ‘kantoor-als-flexibele-ontmoetingsplek’ eruit moet zien.

,,Er is goed nagedacht over hoe mensen willen werken en dat is vertaald naar de indeling van het gebouw”, aldus de jury van de Architectenweb Awards. ,,De uitbraak van covid-19 heeft het thuiswerken wereldwijd in een stroomversnelling gebracht. Het lijkt er bovendien op dat veel organisaties het thuiswerken er na deze pandemie deels in zullen houden. Dat maakt het kantoor nog sterker een ontmoetingsplek dan het al was. Gevarieerde werklandschappen op grote vloervelden zijn dan een goede basis.”

TOON GEZET Het gebouw is een architectonische toevoeging aan het gebied, bestaande uit twee verdiepingen bovenop de voormalige Prodentloods in De Nieuwe Stad. Met de realisatie van Het Platform is de toon gezet voor hoe oude en nieuwe gebouwen de dialoog met elkaar aangaan. De oude loods, waarin poppodium FLUOR en online supermarkt Picnic zijn gevestigd, heeft een bijzondere cassettegevel die als historische tijdlaag behouden is. Het nieuwe pand is volgens de jury bovendien van binnen en buiten no-nonsense, maar de tegels in de gevel en de houten kozijnen van Platowood geven het geheel wel een interessante gelaagdheid.

Ruim een jaar geleden nam adviesbureau TwynstraGudde als eerste huurder van Het Platform de sleutels in ontvangst. Zij zagen in De Nieuwe Stad een gebied dat aansluit bij hun wens dichter op de maatschappij te zitten, waarbij niet alle activiteiten zich binnen het kantoor afspelen. 

STIMULEREN ,,De brede trap waarmee Het Platform ontsloten wordt, speelt hier een rol in, evenals het royale balkon”, aldus de jury. ,,Maar ook de bewust klein gehouden kantine in Het Platform: die moet iedereen in het gebouw stimuleren naar buiten te gaan en vooral ook de cafés en restaurants in de omgeving te gebruiken.”

Het Platform is zo ingericht dat TwynstraGudde een vast gedeelte afneemt en flexibel ruimtes en werkplekken bij kan boeken. Op vrijdag zoeken de consultants elkaar voornamelijk op en wordt de gehele ‘coworking space’ gebruikt. De rest van de week zijn deze plekken voor iedereen beschikbaar als flexwerkplekken en vergaderruimtes. Op die manier is het gebouw voor een breed scala aan gebruikers de ideale plek voor samenwerking en kennisdeling.

Naast Het Platform waren Bouwdeel D(emontabel) van cepezed, Vakwerkhuis door Vakwerk architecten en de Werkspoorfabriek van Zecc Architecten genomineerd voor de titel Kantoorgebouw van het Jaar. Alle inzendingen zijn beoordeeld op maatschappelijke relevantie, vakmanschap en mate van vernieuwing. De Nieuwe Stad sleepte eerder deze maand ook al een nominatie in de wacht voor de NRP Gulden Feniks.

Afbeelding
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie